DE COMPLETE ELNO 
1. Déjà vu in sMon-Thang - 2. De Mechanische Kameel - 3. De Stem van Sonare


Jan Vervoort • Arboris
160 p. (HC)
Nauwgezetheid

Behalve het uitbrengen van vertalingen van integrales werkt Arboris ook aan eigen producties waarvan Brammetje Bram weldra naar de drukker gaat. En nu is Jan Vervoorts Elno als integrale een feit.

Elno is een wat vergeten en daarom ietwat ondergewaardeerde avonturenserie in een degelijke klare lijn. De reeks liep in Eppo Wordt Vervolgd en opvolger Sjors en Sjimmie Stripblad. Er verschenen drie verhalen van in 1987 tot 1991, in album uitgegeven door achtereenvolgens Oberon (deel 1 als softcover, 1988), Big Balloon (deel 2 als softcover, 1989) en Bee Dee (deel 3 als hardcover in zwart-wit, 2008). Uiteraard ontbreekt een rijkelijk geïllustreerd dossier over het werk van Vervoort niet. Dat wordt in de vorm van een uitgebreid interview gepresenteerd.

Déjà vu in sMon-Thang opent heel sterk in het vroegere koninkrijk in de Himalaya met een spannende achtervolgingsscène en tekeningen die niet zouden misstaan in een Kuifje-album. Het blijkt een nachtmerrie te zijn waaruit Elno ontwaakt nadat hij was ingeslapen bij een proefschrift van antropoloog Wenslet voor wie hij als student werkt. Samen reizen ze naar Kathmandu in Nepal om sMon-Thang te gaan bezoeken. In Kathmandu wordt er een mislukte aanslag gepleegd waarop er andere pogingen volgen om Wenstet en Elno uit te schakelen. Maar Elno staat zijn mannetje en slaat zich letterlijk en figuurlijk uit de knel.

De Mechanische Kameel speelt zich gedeeltelijk af in Saudi-Arabië waar Elno (nu ineens met blond kapsel in plaats van ros) terechtkomt door toedoen van een studiegenote die als dochter van een uitgeweken Libanees in Nederland de linkse activiste uithangt. Ook Elno ondervindt dat ze geen katje is om zonder handschoenen aan te pakken. Maar dat katje zit in het nauw wanneer ze wordt belaagd. Ze krijgt hulp van Elno.

De Stem van Sonare (met opnieuw een rosse Elno) heeft een dikkere lijnvoering en het kleurenpalet bestaat veel minder uit fletse pasteltintjes. Elno heeft wat aan maturiteit gewonnen en vormt een duo (alhoewel niet amoureus) met de zwartharige schone Ina. Om Ina van het roken af te helpen, volgen ze in Eindhoven hypnosetherapie. Achter de leider en de organisatie schuilt een gevaarlijke sekte.

De gezichten zijn doorheen de drie verhalen niet consistent even sterk uitgewerkt als je die vergelijkt met de nauwgezetheid die Vervoort aan de dag legt om de decors te tekenen. Ook wagens tekent hij duidelijk graag. Er is aan gewerkt, dat is duidelijk te zien. En die inspanningen leverden mooi ogende vruchten af. Veel platen zijn werkelijk prachtig. De verhalen staan bol van de actie en Vervoort varieert in perspectief en standpunten, maar pleegt geen uitzinnige inbreuk op klassiekere voorbeelden als Kuifje of Blake en Mortimer.

Elno is degelijk vakwerk en we vermoeden dat slechts drie delen te weinig waren om een blijvende indruk na te laten of om zelfs een internationale carrière uit te bouwen in een tijdloos avonturengenre in deze vaak gewaardeerde tekenstijl. Er zullen zelfs amper Vlamingen zijn die Elno kennen. Tegen 24,95 euro kan je nu de best mogelijke, complete editie in huis halen, maar dan moet je wel voorbij de makke compilatiecover willen kijken.

> DAVID STEENHUYSE — september 2017