Bibliografie van Nob
• Dad
• Mamette
MIJN VRIEND GROMPF 
Onze Huisyeti - Een Harige Makker - Hajaa!


Nob • Plan A Uitgevers
32 p. (HC)
Harig Jerommeke

Plan A Uitgevers, gespecialiseerd in het uitgeven van strips voor de jongste lezertjes, voegt een nieuwe reeks toe aan het fonds van de collectie Kijk en Lees. Van Mijn Vriend Grompf verschijnen ineens drie delen. De strip werd enkele jaren geleden voorgepubliceerd in Nickelodeon Magazine en is het werk van Nob, het pseudoniem van Bruno Chevrier. Die auteur hebben we keihard leren waarderen dankzij de gagreeks Dad die hij voor Spirou maakt en waarvan momenteel drie albums zijn verschenen.

Van Mijn Vriend Grompf bestaan in het Frans al tien albums. We maken hierin kennis met het jongetje Arthur die zich eenzaam voelt. Zijn vader besluit hem een gezelschapsdier te geven: een aapje dat hij bij een verkoper in een doos vindt. De verkoper maakt hem wijs dat het om een Tibetaans dwergaapje gaat, maar in werkelijkheid gaat het om een yeti die snel uitgroeit tot een reusachtig beest. Tegelijk is Grompf een grote vriend en beschermer voor zijn nieuwe meester. De grappen zijn vaak variaties op de gevolgen van een harig Jerommeke in huis die zijn eigen krachten niet kent. We hebben geen idee wat Arthurs vader voor werk doet, maar hij moet wel een fortuin verdienen om zijn nieuwe huisgenoot te eten te geven en de schade die hij veroorzaakt te vergoeden. Net zoals de oorspronkelijke Jerom in Suske en Wiske is Grompf een gevoelig wezen die huilbuien krijgt als hij een knuffel verliest. In Een Harige Makker lijdt hij zelfs aan een depressie tot hij in de open natuur zijn geluk herwint... al blijkt de huiskamer met een gameconsole voor de tv toch zijn geliefkoosde biotoop te zijn. We ontwaren hier graag een warme boodschap van vriendschap in. En op dat slappe koord van humor en sentiment is Nob inmiddels een ervaren rot in het vak. We zouden hierbij van de gelegenheid gebruik willen maken om zijn onvertaalde reeks Mamette, een sympathieke gagreeks over een oud omaatje, te promoten.

Plan A Uitgevers is het gezamenlijk initiatief van Michiel van de Vijver en Gerben Valkema. Ze gaven in eigen beheer heel mooie albums uit van Joep, Geheim Agent G. Ruwel en Kik. Mijn Vriend Grompf is hun eerste vertaalde reeks en op dit pad mogen ze zeker doorgaan.

> DAVID STEENHUYSE — september 2017