DARK SOULS 
De Adem van Andolus


Alan Quah + George Mann • Dark Dragon Books
112 p. (SC)
Best of van tegenstanders

Voor games, laat staan verstrippingen van games, staan we niet bepaald op de eerste rij om daar ons licht op te werpen. We begrepen dan ook geen jota van de voorstelling van de wereld van Dark Souls op de eerste pagina's. Veel van die uitleg gaat verloren in De Adem van Andolus, een eerste stripalbum naar de rpg-gamereeks Dark Souls omdat die niet echt aan de orde is.

Een keer die drempel is overwonnen, blijft een stevige fantasystrip over waarin krijgster Fira en een ziener die ze op haar pad tegenkwam op zoek gaat naar een middel om haar koninkrijk te redden. Onderweg krijgt ze te maken met vervaarlijke krijgers, gigantische spinnenmonsters (toch een Lord of the Rings-momentje), nog meer monsters die staan, vliegen of kruipen en een 'vurige' baron. O ja, en ook nog een draak. Zo'n beetje een best of van tegenstanders uit fantasyverhalen dus, de queeste van de hoofdpersonages incluis.

Verwacht geen diepgang en meeleven met de personages is ook te veel gevraagd, maar je kan je wel vergapen aan een zeer duistere, onheilspellende wereld die overrompelend in beeld is gebracht door Maleisiër Alan Quah. Check zeker ook enkele potloodillustraties op de laatste pagina's die aantonen dat hij over een groot tekentalent beschikt.

Het verhaal leest vlot en de 112 pagina's vliegen voorbij. Op de extra pagina's leren we dat er een volgend compleet verhaal wordt verwacht. Daar gaan we nog steeds niet voor op de eerste rij staan, maar toch dicht genoeg om het album niet te hoeven missen.

> DAVID STEENHUYSE — augustus 2017