Bibliografie van Vicente Cifuentes
• De Oorlog der Werelden
• Superman
MURDERVALE 


Vicente Cifuentes • Prestige
56 p. (HC)
Handje vasthouden

Met het werk van Vicente Cifuentes maakten we onlangs nog kennis. Hij is de tekenaar van de H.G. Wells-verstripping De Oorlog der Werelden waarvan op 6 september het slot verschijnt, maar hij tekent ook mee aan comicreeksen zoals Superman. Het one-shot Murdervale schreef en tekende hij zelf.

Dat leverde een behoorlijk conformistische horrorthriller op waarin een stelletje met relatieproblemen (meneer werkt te veel, mevrouw wil meer passie) op uitstap gaat om rust te vinden. Ze trekken erop uit met de wagen en bezoeken het afgelegen Murdervale, een dorpje dat niet op de kaart staat. In een plaatselijk hotelletje worden ze koel verwelkomd. Er is ooit een drama gebeurd in Murdervale en nu worden Victor en Sara geconfronteerd met oorzaak en gevolgen

Conformistisch schreven we, want Murdervale sluit naadloos aan bij de vele griezelfilms die Hollywood produceert om jonge koppeltjes naar cinema's te lokken. Dankzij schrikeffecten op welbepaalde momenten vinden jongen en meisje — of een andere samenstelling van geslachten — toenadering tot elkaar. Een strip lees je nog atijd alleen — we hebben vooralsnog een hekel aan iemand die meeleest over onze schouder — en schrikeffecten op papier hebben niet dezelfde impact als in een film, maar we moeten toegeven dat Vicente Cifuentes weet hoe hij dit soort thrillers van dertien in een dozijn moet structureren, opdelen en aan elkaar rijgen. Zijn tekeningen vallen ons bovendien niet tegen en de sombere inkleuring past bij het verhaal. Wie houdt jouw handje vast tijdens het lezen?

> DAVID STEENHUYSE — augustus 2017