Bibliografie van Roelof Wijtsma
• Arin en het Volk van de Hunebedbouwers
• De Ontvoering van Philips Willem
• Doolhof van Eeden
• Getekend
• Roel Dijkstra
IVO EN DE VIKINGSZOON 3
De Vijand Overzee


Roelof Wijtsma • Christelijke Tijdschriften bv
80 p. (SC)
Zonder trendy trucjes

Dankzij de comeback van de voetbalstrip Roel Dijkstra zou Roelof Wijtsma bij een groter publiek bekend kunnen raken, althans in Nederland, want in Vlaanderen hebben we niets met die voetballende en speurneuzende knul. Geef ons maar Wijtsma's historisch gesitueerde reeksen Arin en het Volk van de Hunebedbouwers en Ivo en de Vikingszoon waarvan sinds 2013 drie albums verschenen.

In het nieuwste avontuur van Ivo, die als speelkameraadje werd ontvoerd voor Leif, de zoon van Vikinghoofdman Skard, komen we via flashbacks te weten waarom Hoskuld het zo hardvochtig gemunt heeft op Skard en zijn tweelingbroer Saevil. Leif vertelt dit aan Ivo terwijl ze naar het thuisland van Ivo terugreizen in het gezelschap van hun beider vriendin Inga. Op Ivo's thuisfront zijn Noormannen, die hun dorpen kwamen plunderen, niet geliefd en de ontvangst is allerminst hartelijk. Ondertussen had landheer Gunther bescherming aangeboden tegen de Vikings. Tegen een hoge belasting uiteraard. Leif en Inga worden prompt gevangen genomen. Ivo belooft hun vrij te krijgen, maar landheer Gunther blijkt nog een appeltje te schillen met Skard...

Ivo en de Vikinsgzoon is een uitermate voor de jeugd geschikte avonturenserie die wij zo graag lazen in diverse weekbladen, van Robbedoes, Kuifje en Eppo tot Zonneland. Het historische tijdperk helpt Wijtsma om in die traditie zijn verhaal te vertellen. Modernismes of complexe verhaalstructuren zijn hierbij niet nodig. De intrige is sterk genoeg om het zonder trendy trucjes te doen.

Ivo en de Vikingszoon kan nog gerust even doorgaan, maar als Roelof Wijtsma ook uit andere tijdperken zo'n leuke verhalen kan putten, hopen we dat spits Roel Dijkstra die eventuele plannen niet te veel in de weg staat. Scoren doet Roelof sowieso.

> DAVID STEENHUYSE — augustus 2017