Bibliografie van Joe Benitez
• Lady Mechanika
• Lady Mechanika
WRAITHBORN 1-2
Renaissance


Joe Benitez/Joe Weems + Chen Marcia/Joe Benitez • Dark Dragon Books
56 p. (SC)
Bewonderenswaardig realisme

Wraithborn is een oudere creatie van Joe Benitez, de maker van de steampunkthriller Lady Mechanika. De oorspronkelijke serie uit 2005-2007 gaat over het normale, verlegen schoolmeisje Melanie die op een dag bovennatuurlijke krachten krijgt. Een dodelijk getroffen krijger uit een andere wereld gaf namelijk zijn krachten, de door een geheim krijgersgenootschap bewaarde Wraithborn, door aan Melanie. De jonge, stoere krijger Valin had die krachten moeten krijgen. Melanie wordt weleens gepest op school en trekt graag op met de funcky chick Zoe, een meid met ellenlange benen. Plots begint ze spoken te zien die de naar eigen zeggen helderziende Zoe ook ziet. Maar als ook verschrikkelijke, hondachtige wezens haar belagen, moet er redding komen. En die krijgt ze uit die andere wereld.

Het verhaal over het onschuldige wicht Melanie, die niet goed weet wat ze moet doen, komt wat traag op gang. In de eerste twee delen van de trilogie zit weinig evolutie in haar personage en de ontdekkingen volgen laat. Maar de intriges die rond haar in sneltreintempo denderen, beloven een zinderende finale.

Het realisme van Joe Benitez is bewonderenswaardig. Zijn vrouwtjes (toch een niet te onderschatten troef voor een strippubliek dat zich graag laat leiden door testosteron) zien er geweldig uit. Behalve voor de naïeve Melanie en de prettig gestoorde Zoe hebben we ook een boontje voor de roodharige krijgster Kiara, die door meesteres Brijit wordt uitgezonden om de Wraithborn te komen halen. Maar ook de monsters, de decors en de gewapende krijgers in de albums zien er fantastisch uit. Knap tekenwerk en een stevig verhaal, met zo'n combinatie zijn we altijd tevreden.

> DAVID STEENHUYSE — juli 2017