MIJN VRIEND SPIDER-MAN 
Superhelden, Geeks en Fancultuur


Michael Minneboo • Uitgeverij SubQ
320 p. (SC)
De Lonely Planet voor (Spider-Man-)fans

Helaas voor comicliefhebbers van het Marvel-universum stopt Standaard Uitgeverij met het uitgeven van comics in vertaling. Hiermee valt voor de derde keer het doek voor Marvel-vertalingen in dit millennium. Hun bekendste held Spider-Man behoort helaas ook tot de slachtoffers. Maar gelukkig kunnen we van behalve de comics en verfilmingen ook genieten van het boek Mijn Vriend Spider-Man door de Nederlandse journalist Michael Minneboo.

In een bijzonder onderhoudend boek beschrijft hij hoe het is om op te groeien als fan van een personage. Het betreft een fictieve superheld die al meer dan vijftig jaar bestaat. Maar ook fans van onder andere Star Wars, Justin Bieber, Lady Gaga, Bruce Springsteen of series als Game of Thrones kunnen zich herkennen in zijn verhaal. En behalve bovenstaande voorbeelden zijn er nog veel meer onderwerpen waar iemand fan van kan zijn.

Menig stripliefhebber zal zich soms afvragen waarom een scenarist bepaalde verhaallijnen uitzet. Niet iedereen kan dat even goed waarderen als het je favoriete personage betreft. Maar hoe ga je daar mee om en wat doet het met je? Dit is een van de onderwerpen die onze interesse in het boek verder aanwakkerde. Meer filosofische vragen, zoals wat fan zijn met je doet en kan je ook te betrokken zijn als fan, bespreekt Minneboo met deskundigen als theoloog Ad Verbrugge en fancultuurexpert Linda Duits.

Maar zoals de titel al zegt, is het hoofdonderwerp toch Spider-Man. Voor fans van het eerste uur is het boek een feest van herkenning, maar nog veel meer is het geschikt voor mensen die Spider-Man wel kennen, maar er weinig strips van hebben gelezen. In enkele hoofdstukken wordt op een eenvoudige wijze de belangrijkste gebeurtenissen uit Spider-Mans leven verteld. Het ontstaan van Spider-Man, de dood van zijn eerste geliefde Gwen Stacy, het huwelijk met Mary-Jane Watson en hun scheiding komt aan de orde. Uiteraard ontbreekt een overzicht van Minneboo's top-15 van de beste verhalen ook niet.

Ergens deed het boek ons denken aan onze favoriete reisgids Lonely Planet: prettig geschreven, overzichtelijk, een top-15 met must sees en leuke achtergrondverhalen.

> DAI HEINEN — juni 2017