Bibliografie van Laurent Hirn
• De Lach van de Clown
Bibliografie van Luc Brunschwig
• De Geest van Warren
• De Lach van de Clown
• De Nieuwe Avonturen van Bob Morane
• De Nieuwe Avonturen van Bob Morane
• De Nieuwe Avonturen van Mic Mac Adam
• Doerakken
• Holmes (1854/†1891?)
• Makabi
• Urban
• XIII Mystery
DE MACHT DER ONSCHULDIGEN II 1
cyclus II: Hier Is de Hel 1. 508 Lachende Standbeelden


David Nouhaud/Laurent Hirn + Luc Brunschwig • Saga Uitgaven
56 p. (HC)
Geslagen hond

Nu de eerste cyclus van De Macht der Onschuldigen eindelijk, na zoveel jaar waarin het laatste deel onvertaald bleef, compleet is in een integrale kan de tweede cyclus van start gaan. Hier Is de Hel speelt zich een halfjaar na de gebeurtenissen van de eerste cyclus af. Vietnamveteraan Joshua Logan krijgt de schuld van het tragische lot dat 508 mensen te beurt viel op het eind evan de eerste cyclus. Daar gaan we niet dieper op in, want het zou de lezing van de eerste cyclus verknallen, mocht je daar nog aan toe zijn gekomen. Joshua is nog op de vlucht, maar om zijn vrouw te beschermen en uit de wind te zetten, besluit hij zich aan te geven. Zijn arrestatie wordt live uitgezonden en is een waar mediaevent. Heel New York is tegen Joshua en hij belandt achter tralies. Zijn Vietnamese vrouw probeert ondertussen een advocaat te vinden die Joshua wil verdedigen. Jessica Ruppert, de nieuw verkozen burgemeester van New York die in de vorige cyclus het pad van Joshua kruiste, voert ondertussen sociale hervormeingen door die haar tegenstanders niet zinnen. Ze pleit onder meer voor de afschaffing van de doodstraf en schaart zich daarmee aan de zijde van de Democratische kandidaat voor het gouverneurschap van de staat New York, Lou Mac Arthur. Ze krijgt ook de getuigenissen van Joshua Logan onder ogen en stelt zich vragen over zijn vermeende schuld.

De nieuwe cyclus is een wespennest aan intriges waarin moorden, schandalen, manipulaties en nog veel meer onfrisse zaken de boventoon voeren. Ook de advocaat van Joshua moet het ontgelden. Temidden dat alles staat de (on)schuld van Joshua centraal, maar het gebeurt allemaal rond hem heen. Het valt nog af te wachten of hij net als in de vorige cyclus als geslagen hond weer rechtkruipt en actie onderneemt. Is het niet in de nor (waar de gemoederen hoog oplaaien), dan wel in de rechtbank.

Ondanks onze bedenkingen bij het groteske slot van de eerste cyclus, dat behoorlijk wat van je meegaandheid vergt, waren we in de wolken met de vertaalde comeback van De Macht der Onschuldigen die op vele gebieden wist te overtuigen. Voor de tweede cyclus nam David Nouhaud de tekeningen over van Laurent Hirn en dat oogt sterk verschillend, hun tekenstijl is zelfs amper te vergelijken. Maar het belangrijkste is dat alle personages die in beide cyclussen meespelen herkenbaar blijven.

De integrale kan je als een zuiver afgeronde cyclus beschouwen. Toch nodigen we je uit om ook de tweede cyclus te volgen. De hoofdpersonages en wat ze ondergaan blijven boeien.

> DAVID STEENHUYSE — mei 2017