Bibliografie van Noël Simsolo
• Pornhollywood
NAPOLEON 1


Fabrizio Fiorentino + Noël Simsolo/Jean Tulard • Daedalus (Zij Schreven Geschiedenis)
56 p. (HC & SC)
"De geschiedenis is een hoop leugens waarover iedereen het eens is" (Napoleon Bonaparte)

In de poll van verkiezing voor grootste Fransman aller tijden, moest hij de duimen leggen voor Charles De Gaulle, maar in Zij Schreven Geschiedenis mag Napoleon Bonaparte wel als eerste aan de beurt. Nu, over de Corsicaanse keizer-veroveraar valt dan ook wel heel wat te vertellen! Zoveel zelfs dat hij als enige drie delen te zijner beschikking krijgt in deze laagdrempelige, historische stripreeks. En zelfs dat lijkt nog niet genoeg! In dit eerste deel krijg je het begin van zijn stormachtige carrière voor de kiezen en word je meegesleurd in een maalstroom aan avonturen die elkaar opvolgen in een hels tempo.

We hebben de indruk dat scenarist Noël Simsolo het soms ook allemaal niet meer weet en verzuipt in de strakke opeenvolging van de feiten. Zo blijft Napoleons relatie met Joséphine de Beauharnais bijvoorbeeld nog serieus onderbelicht. Voor het historische gedeelte wordt Simsolo bijgestaan door de eminente Napoleon-kenner Jean Tulard die het uitgebreide achtergronddossier geschreven heeft. De tekeningen zijn van Fabrizio Fiorentino die we kunnen kennen van zijn werk voor DC en Marvel, maar nu voor het eerste een échte superheld gestalte mag geven. Hij zet hier een Napoleon neer met vele gezichten, maar dat was ook ten tijde van de keizer al het geval, een periode waar idolate persoonsverheerlijking het weleens won van een rigide en realistische weergave van de feiten.

Hoewel we vinden dat de strip de hooggespannen verwachtingen niet volledig inlost, vermoeden we dat hij toch zal meesurfen op de Napoleon-golf die nu toch al enkele jaren onze contreien geselt. De man blijft nu eenmaal tot de verbeelding spreken. Of zoals Johan Op de Beeck het treffend verwoordde in zijn Napoleon-podcast: "Tweehonderd jaar geleden verloor Napoleon de slag bij Waterloo. Nog steeds komt de hele wereld de plek met de trap en de leeuw bezoeken. Niet omwille van overwinnaar Wellington, maar omwille van de verliezer. Dat is op zijn minst opmerkelijk te noemen."

> MARIO STABEL — juni 2017