Bibliografie van Charles Soule
• Star Wars: Darth Vader: De Uitverkorene
• Star Wars: Obi-Wan & Anakin
STAR WARS: POE DAMERON 1-2
Black Squadron


Phil Noto + Charles Soule • Dark Dragon Books
56 p. (SC)
Perfecte balans

Hoera! Eindelijk eens een strip met de nieuwe personages uit de Star Wars-saga. Natuurlijk doet ancien Leia nog mee, maar hier is ze al lang niet meer de beeldschone prinses uit de drie laatste films. Nu is ze de oudere generaal die we ook tijdens Episode VII konden bewonderen.

Leia speelt dus mee in het verhaal, maar dat rolletje beperkt zich slechts tot het briefen van Poe Damerons missie. De generaal vraagt zich af waar haar broer Luke Skywalker rondhangt. Om hier achter te komen, stuurt ze Poe op missie om Lor San Tekka te vinden. Dat is de ontdekkingsreiziger die misschien weet waar Luke zich verschanst. Poe gaat niet alleen, want naast zijn droïde BB-8 neemt hij nog een gans pilotenteam mee, de Black Squadron. Dat groepje trekt erop uit naar een vreemde planeet waarvan de bewoners een gigantisch ei aanbidden en verzorgen. Dat doen ze al enkele generaties lang, in de hoop dat het ding ooit zou uitkomen. Eenmaal daar ontdekt Poe dat er een tracker van de Eerste Orde op zijn X-wing kleefde. Agent Terex van de inlichtingendienst is hem dus gevolgd en zo komt de held meteen in een beklemmende situatie terecht. In deel 2 loopt de Black Squadron opnieuw agent Terex tegen het lijf, nu op planeet Megalox. Ze weten allemaal dat Grakkus de Hutt meer informatie heeft over Lor San Tekka, maar het is en blijft een Hutt. Zo speelt hij de informatie door aan diegene die hem redt uit de gevangenis. Het lijkt een wedstrijdje tegen de klok te worden, maar Terex denkt daar schijnbaar anders over.

Inhoudelijk en grafisch is dit tweeluik een van de sterkere Star Warsen die we de afgelopen maanden lazen. De personages lijken sprekend op die van de film, de verhaallijn is duidelijk afgebakend en de platen spreken voor zich. Dit alles speelt een rol in het bereiken van een ruimer doelpubliek. Poe Dameron is een spannend tweeluik, met een perfecte balans tussen actie en dialoog. The Force is strong in this one.

> SEPPE COOLS — juni 2017