Bibliografie van Marc Wasterlain
• De Beverpatroelje (deel 28, 29)
• Honnieponnie
• Jess Long (deel 13)
• Jo & Bert
• Kereltje
• Natasja (deel 3, 10, 18)
• Sarah Spits
• Steven Sterk: De Integrale
DOKTER ZWITSER AA39
Terugkeer naar de Kattenplaneet


Marc Wasterlain • Arcadia vzw (Arcadia Archief)
64 p. (HC)
Bonus

De titel Terugkeer naar de Kattenplaneet belooft precies wat er in het nieuwste verhaal van Dokter Zwitser gebeurt. Het Franse album verscheen vorig jaar bij Mosquito, een kleine dertig jaar na het tweeluik Kattenplaneet en De Reus die Vragen Stelde. Het was ook alweer vijftien jaar geleden dat Marc Wasterlain zijn laatste album van Dokter Zwitser publiceerde (de vertaling verscheen pas in 2011 bij Arcadia vzw). Hoewel de meeste lezers het ontroerende en dramatische Verse Nootjes als beste album van de reeks beschouwen, kiest Wasterlain resoluut voor het Kattenplaneet-tweeluik als favoriete verhaal. Het basisidee gebruikte hij ook voor Jo & Bert. Geen wonder dat Wasterlain zijn held de planeet opnieuw laat bezoeken voor de comeback van de reeks. De personages uit zijn jongste reeks Les Pixels komen trouwens ook voor in het verhaal, maar je mist geen info als je die enkel in het Frans uitgegeven reeks niet kent.

Ook van de partij zijn de meeste personages uit het Kattenplaneet-tweeluik, alleen is de superintelligente baby Ludo nu een tienjarig wonderkind dat voortdurend berekeningen maakt. Hij is heel onrustig nadat hij een boodschap van de Kattenplaneet ontving met de smeekbede hen te hulp te komen in de strijd tegen vijanden van een andere wereld. Die vijanden zijn varkensachtige Vorks die zich voortbewegen in rudimentaire Star Wars- en War of the Worlds-tuigen. Daar zijn de in de middeleeuwen vastgelopen katten en honden niet tegen opgewassen. Er dreigt dus weer oorlog op de Kattenplaneet waarbij de katten die hun land ontvluchtten door de honden in vluchtelingenkampen worden gestoken. Een bevriende hond die "Bah! Het zijn maar katten" antwoordt op Zwitsers opmerking dat die kampen onwaardig zijn, is veelzeggend voor Wasterlains actuele betrokkenheid en bezorgdheid. Dokter Zwitser is een anomalie in deze wereld, maar dankzij zijn daadkracht, optimisme, tovermantel en -stokje zorgt hij toch voor de grote bevrijding.

Dit is een heel blij weerzien met Dokter Zwitser en de beestenboel op een andere planeet, hoewel er natuurlijk niet te tippen valt aan het originele tweeluik. Als toemaatje (een nieuwe gewoonte bij Arcadia) sluit een katern met schetsen en voorstudies dit album af. Een mooie extra op een strip die we zelf al als een bonus beschouwen.

> DAVID STEENHUYSE — mei 2017