Bibliografie van Federico Bertolucci
• Love
Bibliografie van Fréderic Brrémaud
• Artemis
• Kochka
• Lola Bogota
• Love
• Miauw!
• Robin Hood
DE AVONTUREN VAN BABBEL & BOEF 
In het Bos - Op de Savanne


Federico Bertolucci + Fréderic Brrémaud • Dark Dragon Books
32 p. (HC)
Eersteklas kinderstrip

Op de redactie hebben we al heel wat discussies gehad over welke strips we kunnen aanraden aan kinderen en jonge tieners. Kwamen wij indertijd nog weg met de obligate Suske en Wike, een Jommeke of een Sjors & Sjimmie, tegenwoordig blijken die titels niet meer echt op de leeslijst van de gemiddelde ukkepuk te staan, alle verwoede pogingen van goedmenende ouders ten spijt. Het is natuurlijk niet altijd het makkelijkste publiek en voor de gemiddelde jongbejaarde Stripspeciaalzaak.be-medewerker is het soms nogal moeilijk om de vinger aan de kinderpols te houden.

Gelukkig verschijnt er af en toe iets zoals deze Babbel & Boef, een korte reeks die ons ideaal lijkt voor jonge lezertjes vanaf een jaar of zeven, acht. Het is een vertaling van het Franse Les Petites Histoires waar ondertussen al zes deeltjes van verschenen zijn.

De opzet is vrij simpel: Babbel, een eekhoorn met ADHD, probeert zijn vriend Boef, een wat verlegen hondje, (de achterflap van het tweede deel vermeldt nog een alternatieve naam, namelijk Banjer) zover te krijgen dat hij zijn veilige nest verlaat en met hem mee op avontuur trekt. Zo brengen ze in het eerste deel een bezoek aan het bos en vliegen ze in het tweede deel met een zelfgemaakt vliegtuig naar de savanne. Onderweg komen ze natuurlijk heel wat lokale fauna tegen. Elke pagina wordt netjes in twee gedeeld. De ene halve bladzijde dient voor de nogal karikaturale vertellingen van het duo, op de andere doet Federico Bertolucci waar hij zo goed in is en penseelt hij prachtige wilde beestjes en sfeervolle landschappen die naadloos aansluiten bij de avonturen van het sympathieke tweetal.

Scenarist Frédéric Brremaud houdt het verhaaltje bewust simpel, zodat Bertolucci volledig loos kan gaan bij de tekeningen. Schrijver en tekenaar laten hier — na het tekst- en tijdloze Love — nogmaals zien hoe goed ze op elkaar ingespeeld zijn. Alles klopt dan ook aan deze boekjes: het formaat, het lettertype, de heldere, toegankelijke inkleuring, de functionele vertelling en het beknopte dossiertje op het einde dat de lezer net dat ene leuke weetje meegeeft... Het is zo'n reeks die je aanzet om zelf een kartonnen vliegmachine in elkaar te knutselen, gewoon omdat het kan. We voorspellen deze B&B dan ook een fijne toekomst. Engelse en Duitse vertalingen gingen deze Nederlandse editie trouwens al vooraf.

Binnenkort is ons neefje jarig en bekijken we even of onze voorspelling klopt. Als hij ons zou vragen of hij met het olijke duo ook nog naar de zee, de prehistorie, de jungle en de boerderij mag, weten we dat onze missie (én die van Dark Dragon Books) geslaagd is.

> MARIO STABEL — mei 2017