Bibliografie van Ma Yi
• Elfen
Bibliografie van Jacques Lamontagne
• Aspis, Detectives van het Ongewone
• De Dru├»den
• Haven
YUNA 1-2
1. De Profetie van Winog - 2. Het Grafeiland


Ma Yi + Jacques Lamontagne • Dark Dragon Books
48 p. (SC)
Spek voor de bek van de zwaardere fantasygebruiker

In onze alfabetisch gerangschikte bibliotheek kunnen we weer eens een nieuwe reeks onder de letter Y plaatsen. Dat gebeurt niet vaak, maar laat het duidelijk zijn dat dit niet de belangrijkste waarde is die we Yuna toekennen.

De samenwerking tussen Ma Yi (een tekenaar van de conceptreeks Elfen) en Jacques Lamontagne (betere gekend als tekenaar van De Druïden en Aspis) is spek voor de bek van de zwaardere fantasygebruiker. Magiërs met baarden, norse dwergen, vuurspuwende draken, de nalatenschap van Tolkien wordt weer eens geplunderd en overgeplaatst naar een Keltische setting. Maar temidden dat alles loopt een blond meisje met grote blauwe ogen rond om wie het in werkelijkheid allemaal draait. Een ouwe druïde komt haar vertellen dat ze volgens een profetie een uitverkorene is. Zij zou drie koninkrijken kunnen herenigen waarvan het lot op het spel staat. Van de weeromstuit krijgt ze ook nog te slikken dat de man en vrouw die haar liefdevol hebben opgevoed niet haar ware ouders zijn. Ze is integendeel de dochter van een grote druïde. Met tegenzin gaat ze mee op pad. Er staat haar een groots avontuur te wachten waarin ze zich wonderwel van haar sterkste kant laat zien.

Yuna is een heerlijk personage dat willens nillens in het middelpunt van de belangstelling komt te staan. Haar evolutie naar een bijdehant krijgersvrouwtje verloopt snel. Dat is eigen aan de vaart in het verhaal en dat vinden we altijd een goede eigenschap. Jacques Lamontagne toont aan dat hij zelf een aardig potje kan schrijven. Hij schreef tevoren de fantasytrilogie Haven. Tekenaar Ma Yi doet zichzelf een plezier door zich nog meer als inkleurder te manifesteren. De indringende cover van deel 1 is al een van de mooiste van dit jaar.

> DAVID STEENHUYSE — april 2017