Bibliografie van Michel Weyland
• YvanaĂ«lle, de vrouwe van Mordorez
ARIA 38
De Troon van de Duivel


Michel Weyland • Dupuis
48 p. (SC)
Fake marketing

 


Het is sterker dan onszelf. Eventjes geteld, de bewuste troon komt in zeven plaatjes voor. Er moet een award komen zoals in de filmwereld (de Razzies) om de meest niets-met-het-album-van-doen-hebbende titel te 'belonen'. Fake marketing. Zo, dat moest er even uit.

Nu het verhaal. In dit album komt Aria thuis in Arnolia om als een blok te vallen voor Fieber, kelner van een plaatselijk restaurant. In haar pogingen om hem voor haar te winnen, komt ze in aanraking met de propaganda van de ridders van de kosmische orde. Deze ridders, geholpen door een bewustzijnsverlagend drankje, ronselen jonge mannen en vrouwen in Arnolia om te gaan strijden in het buurland Tsarkië. De oppositie daar heeft immers nood aan nieuwe strijders in hun gevecht tegen de bloeddorstige tiran. Het gevolg is dat deze jongeren alle banden met hun familie verbreken en vertrekken, dromend van een nieuwe start, een nieuw leven, waarbij ze meesters zullen worden, waar naar hen geluisterd wordt en waar ze respect krijgen, waar de bevolking hen als redders zal begroeten. Klinkt bekend in de oren, niet? Assad en Syrië? Enfin, Fieber loopt met open ogen in de val en Aria gaat mee, hopend dat ze hem kan redden. In Tsarkië blijkt al vlug dat de ganse operatie bedoeld is om de aangevoerde jongelui in te zetten als goedkope werkkrachten in mijnen, levensgevaarlijk omwille van het giftige mijngas. Met de hulp van Gdalea, dochter van de kasteelheer, en mijneigenaar Ramdolf slaagt Aria alvast erin zichzelf en Fieber te redden. Nu nog de andere slaven.

Waar in het vorig album de vrouwenmishandeling aangeklaagd werd, is het ditmaal de beurt aan slavernij en malafide ronselpraktijken om jongeren omwille van een ideaal te misleiden om lijf en leden ter beschikking te stellen. De Weyland-motor (maatschappelijk engagement) blijft op volle toeren draaien. En daar hebben we het meeste respect voor.

Dialogen, tekeningen en inkleuring zijn zoals we de reeks Aria kennen: doorleefd, kleurrijk, met beperkte expressies en Terminator-ogen. Slotsom: een leuk album met een boodschap.

> JOHAN DECLOEDT — mei 2017