Bibliografie van Lee Bermejo
• Absolute Luthor / Joker
• Batman: Joker
• Batman: Noël
• Before Watchmen
SUICIDERS 


Lee Bermejo • RW Uitgeverij
144 p. (SC)
Helemaal mee

RW Uitgeverij had de laatste maanden te kampen met ernstige structurele problemen na een overname, een ergerlijke afwezigheid van concrete communicatie terwijl een paar verantwoordelijken persoonlijke drama's dienden te verwerken. We hadden eerlijk gezegd al verwacht dat ook deze uitgeverij een vogel voor de kat zou zijn, maar ze krabbelden weer overeind. Na een voorsprong in Nederland de voorbije paar maanden haalde RW Uitgeverij ook in Vlaanderen de achterstand in met ineens negen nieuwe titels, samen goed voor 1.624 pagina's.

144 van de mooiste zijn het werk van Lee Bermejo, dankzij eerdere vertalingen bekend van de Batman-verhalen Joker en Noël en Before Watchmen: Rorschach, en inkleurder Matt Hollingsworth. Samen vallen ze — op papier welteverstaan — de stad Los Angeles aan, of beter gezegd New Angeles, want na een aardbeving werd de herbouwde stad ommuurd en verkreeg het autonomie. Binnen de stadsmuren nam een nieuwe vorm van entertainment een hoge vlucht. Ultramoderne, mechanisch versterkte gladiatoren, Suiciders genoemd, nemen het tegen elkaar op in het Colosseum. Ze zijn sterren, maar net zoals in het Romeinse Rijk moet er af en toe bloed vloeien en kan een Suicider het niet meer navertellen. Brood en spelen, weet je wel? Een van die Suiciders is de altijd gemaskerde Saint, een held voor het publiek die buiten de ring pleit voor het bestrijden van onwaardige mensen van buiten de stadsgrenzen. Laat een van zijn volgende tegenstanders nu net zo'n illegaal in New Angeles geraakte vluchteling zijn. Maar Saint heeft een paar duistere geheimen die dreigen uit te komen.

In zes brutale deeltjes ontrolt Bermejo voor onze ogen niet alleen een stad en maatschappij die zich na een apocalyps herpakte, maar diept hij ook een kransje personages uit wiens lot aan elkaar verbonden is. Het gaat te ver om er Rocky bij te sleuren, maar de melancholie van de "knul", de grensvluchteling die onder de zorg van zijn 'ontdekker' een nieuw bestaan aan het opbouwen is en pril familiegeluk vindt, zit toch wat in dezelfde hoek waar de klappen vallen. Hoe Bermejo het allemaal in beeld brengt, blijft een fenomenaal staaltje pure kracht.

Voorlopig blijft het wachten op het vervolg, ook in de VS (Bermejo is ermee bezig), zodat RW Uitgeverij ineens mee is met de reeks. Wij ook, helemaal.

> DAVID STEENHUYSE — april 2017