Bibliografie van Marc Védrines
• Islandia
Bibliografie van Jérémie Kaminka
• Marsupilami (deel 13)
PHENOMENUM 1-2
1. Opus 0 - 2. Opus 1: De Vorige Toekomst


Marc Védrines + Jérémie Kaminka • Talent (Blitz - Millennium)
48 p. (HC & SC)
Als ik ooit eens vijf minuten tijd heb

Na een avondje stappen met zijn vrienden Greg en Rico, raakt de zeventienjarige Yann betrokken bij een vechtpartij. Een schot wordt gelost. Tot zijn eigen grote verbazing kan Yann de tijd een fractie van een seconde stopzetten en zo de kogel ontwijken. De ontdekking van zijn kracht verandert zijn leven compleet, dat kan je wel denken. De nieuwe macht overheerst al zijn gedachten, zijn hele zijn. Na wat training voelt hij zich onkwetsbaar. Ook ondervindt hij maar al te vlug de voordelen ervan: samen met zijn vrienden plundert hij een bank en steelt de Mona Lisa. Maar daar krijgt hij al snel genoeg van. Dan maar voyeur, rechter of superman spelen. Twee jaar lang houdt hij dat spelletje vol. Tot de bewakingscamera’s — in Parijs overal aanwezig — hem oppikken. Ook de politie ziet vlug welke mogelijkheden er in hem schuilen. Maar tevens welk gevaar. Yann wordt een opgejaagd dier en besluit om er een eind aan te maken. Maar dan vindt hij de liefde bij Emmy...

In het tweede deel van d
e trilogie maken we een tijdssprong van twintig jaar, waar Yann op zoek gaat naar zijn afkomst. Het verhaal intrigeert nog meer dan in Opus 0. Voor de rest willen we er niets over kwijt, we willen je ontdekkingsplezier niet vergallen.

Kaminka schreef al eens eerder mee aan een verhaal voor Marsupilami (Het Jaguardefilé) en was ook al actief in de anime-wereld, maar eigenlijk is Phenomenum voor beide auteurs het grote debuut in stripland. En dat debuut mag gezien worden. Zowel de tekenstijl, bladspiegel als kadrering; die in Opus 1 nog verder uitgediept worden, maken van Phenomenum een intelligente strip. Die kenmerkt zich — zoals alle geniale dingen — door zijn eenvoudig doch krachtig uitgangspunt. Kortom, Phenomenum is een hit die erom schreeuwt ooit eens verfilmd te worden. Het maakt dan ook niet voor niets deel uit van de prestigieuze Grafica-collectie in Frankrijk. In 2002 kreeg Opus 0 overigens de Éléphants d’Or-prijs voor het beste scenario.

Védrines heeft nog een lopend stripproject met Krassinsky (Kaarib), waar hij verder nog niet al te veel over kwijt wil, want Phenomenum kreeg prioriteit. Gelukkig maar. Nog even meegeven dat het derde deel, Le Passé Composé, tevens ook het einde van de eerste cyclus... of van de reeks al sinds april in de Franstalige winkels ligt. We kijken al uit naar een vertaling!

> TOM DE LENTDECKER — juli 2005