Bibliografie van Ilah
• Guust: Gefeliciflaterd!
• Mira
CORDELIA 14
Verschoont Zich


Ilah • Oogachtend
64 p. (SC)
Welkom terug!

Op een dubbel zo hoog formaat als alle voorgaande albums en met een leuk gevonden plastificatie van de cover met uitgespaard kopje boven het water maakt Ilahs Cordelia een comeback als stripalbum. Het was alweer vijf jaar geleden dat we haar node moesten missen door toedoen van redactionele beslissingen van De Morgen.

De verplichte pauze en haar herintrede in De Morgen lijken voor herbronning gezorgd te hebben. Cordelia heeft nu een tienerdochter en zoon en ze wordt meer geconfronteerd met haar leeftijd, hetzij uit zelfreflectie hetzij door opmerkingen uit haar entourage. Maar zekerheden als haar onzekerheid, twijfels en seksualiteit bijven gestand. En dat bijft een plezier om als lezer te ondergaan.

Nu het ook wat langer kan op volle pagina's, zijn veel gags sterker van opbouw waardoor de pointes nog harder op onze lachspieren werken, en dat schrijven we nu niet als stilistische overdrijving. Ook grafisch winnen de pagina's aan kracht. Er kan meer, Ilah speelt achtergronden uit en ook met de teksten en de tekstballonnen speelt ze naar hartenlust om onder meer klemtonen te leggen.

Cordelia Verschoont Zich is een heel mooi uitgegeven album geworden met een personage dat je zoveel meer waardeert nadat je haar zolang moest missen. Welkom terug!

> DAVID STEENHUYSE — april 2016