Bibliografie van Philippe Delzenne
• De Miekes
• De Smurfen
• De Smurfen (deel 22)
• Guust: Gefeliciflaterd!
• Pietje en de Lamp
JOMMEKE 285
In de Klauwen van Prutelia


Philippe Delzenne • Ballon Comics
48 p. (SC)
Monsterverbond

Pfff. Tot zover onze eerste reactie toen we de cover ontdekten met Melanie, de robot die Gobelijn ooit ontwierp om in zijn plaats huishoudelijke karweitjes te doen (Jommeke 95: Melanie). Nooit fan geweest van die blikken doos. Maar, wacht eens even, Prutelia? Dit is toch de voornaam van ons aller queen of silliness. Waar is de tijd dat we door haar kortgebroekt bang waren van de vrouwen ? Gelukkig dat Annemieke, Rozemieke en andere Miekes uiteindelijk Prutelia tot een boze droom maakten.

Maar we dwalen af. Marie slaagt er immers in om Theofiel en Jommeke in te schakelen bij de huishoudelijke taken met rampzalige gevolgen voor onder meer de vaat en de stofzuiger. Om verder onheil te voorkomen lappen Filiberke en Jommeke Melanie op om haar karweitjes te laten uitvoeren. Het optreden van Prutelia voorkomt dat en ze sluit een monsterverbond (jaja, Zazov is ook van de partij) met Melanie om de bende van Jommeke te verslaan.

Filiberke is als opwindpop weer de absolute top, een van de betere alter ego's van de laatste jaren. Dat de kwaliteit van de laatste albums nogal ongelijkmatig was, is een open deur intrappen, maar hier krijgen we weer twintig minuten onversneden Philippe Delzenne-klasse en -plezier.

In de Klauwen van Prutelia is het bewijs dat het samenbrengen van personages leuke albums kan opleveren. We kijken nu al uit naar een buitenechtelijke romance tussen Dikke Springmuis en Prutelia, Queen van de Far West. De Propere Voeten, maar vooral de Ketelbuiken zullen niet weten wat hen overkomt. Doen!

> JOHAN DECLOEDT — april 2017