Bibliografie van Julien Maffre
• De Bank
• De Tombe van Alexander
STERN 2
De Stad van de Wilden


Julien Maffre + Frédéric Maffre/Julien Maffre • Dargaud
80 p. (SC)
Wat een bibliofiel lijden kan

Elijah Stern is een dromer, ook al kan zijn beroep nauwelijks meer down to earth zijn. De doodgraver met voorhoofdskaalheid is nauwelijks begaan met zijn job, het is niet meer dan a means to an end om te bekomen wat hij echt wil... Boeken! In een wereld waar een groot deel van de bevolking als analfabeet door het leven gaat, doet Stern niets liever dan zijn loon spenderen aan het werk van Herman Melville of Charlotte Brontë. De boeken wil hij graag, maar de reis die daarvoor nodig is, staat hem dik tegen. Waarom moet hij net naar Kansas City, de stad waar hij een verleden heeft?

De broertjes MaffreFrédéric voor het scenario en Julien voor de tekeningen — hebben zich duidelijk vermaakt bij het maken van dit album. Met vrij klassieke westernelementen timmert Frédéric Maffre een atypische western. Een levendig verhaal over een doodgraver achternagezeten door een scheldende dorpsgekkin en zelf in de achtervolging op een stelende worstendraaier. Humor bezit dit album wel.

Een cadeau was het waarschijnlijk niet voor deze reeks, dat kort na het verschijnen van het eerste deel ook de reeks Undertaker van start ging. Een andere westernreeks over een doodgraver, eentje die evenveel impact had als een ontstoken sigaar op een staaf dynamiet. Stern daarentegen is een vlammetje in een petroleumlamp: trager, minder explosief maar even effectief in z'n bedoeling en met grote invloed op de omliggende sfeer. Het is, voor zover dat mogelijk is, een onthaaste western, met een in zich gekeerd hoofdpersonage en verstilde tekeningen, soms enkel ondersteund door een onomatopee. Van tekenaar Julien Maffre zouden we trouwens best wel eens een (tekstarme) graphic novel willen zien.

Wat een bibliofiel genieten kan. Wat ons betreft, mag deze petroleumlamp nog lang blijven branden.

> DIEDERIK VAN DE VELDE — april 2017