Bibliografie van John Heijink
• Kapitein Kreiss
PIET HEYN 1
Poveglia


John Heijink • Arboris
48 p. (HC & SC)
Avonturenfilm

Piet Pietersen Heyn of Piet Hein is een in Nederland hele beroemde zeevaarder. In Spanje zullen ze 'm ook wel kennen, want tijdens de tachtigjarige oorlog tussen de machtige naties Nederland en Spanje veroverde Pietje een Spaanse zilvervloot en beschikte hij over officiële kapersbrieven om Spaanse en Portugese koopvaarders aan te mogen vallen. Zijn naam is klein, zijn daden bennen groot, zoals het in een volkslied luidt. Dergelijke historische figuren bieden altijd stof tot sterke avonturenverhalen, zie ook de hit uit de laatste jaren De Piraten van Barataria.

Gebaseerd op ware gebeurtenissen bokste John Heijink een avonturenverhaal in elkaar waarin Piet Heyn op vraag van de stadhouder van Venetië de republiek beschermt tegen het koninkrijk Sicilië. Dat doet hij met drieduizend soldaten en matrozen. Voor de betaling moet Heyn een deel van zijn vloot naar het eiland Poveglia sturen waar zijn bemanning geldkisten kan ophalen. Terwijl de officiers in Venetië gepaaid worden met drank, muziek en meisjes tijdens de carnavalsperiode wordt er een valstrik gespannen.

Dit eerste album van wat een langere reeks kan worden, leest als een goede avonturenfilm. Een paar plotse wendingen neem je voor lief, want je hebt best door dat die het verhaal moeten voortstuwen. John Heijnink vertelt het alleszins beter dan zijn sf-serie Kapitein Kreiss die we na een weliswaar goed begin na een paar delen gelaten hebben voor wat het was. Tegen een historisch avonturenverhaal met stevige fundamenten zeggen we geen nee, tegen een wild om zich heen slaand sf-verhaal zeggen we liever misschien.

Grafisch ontbindt Heijink opnieuw zijn digitale duivels. De kleuren zijn goed gekozen, maar met de vormen hebben we nog wat last. De klassieke omlijning met zwart, opgevuld met een 3D-achtige inkleuring oogt vaak zwak en bij elkaar geplakt op het scherm. Toch zijn we ervan overtuigd dat lezers met een minder grote stripbagage er makkelijker intuinen en zich daar niet aan storen. Hoe dan ook geven we grif toe dat er enkele indrukwekkende pagina's in staan: de aanvallen met en op de schepen met name. Dit zal de basis zijn voor de rest van Heijinks stripcarrière, want daar is wel degelijk een publiek voor.

> DAVID STEENHUYSE — februari 2017