HET NARRENSCHIP 5
Puzzel


Turf • Daedalus
48 p. (HC & SC)
Onverslijtbare fantasy

Er was eens. Ja, er was eens, want zo beginnen alle mooie sprookjes, en Het Narrenschip is er eentje dat je niet snel zal vergeten. Dus, er was eens een sprookjesachtig koninkrijk met aan het hoofd een wat vreemde knuffelkoning die zich het liefst in zijn roodwitte gestreepte pyjama hulde. Maar zijn voormalige rechterhand, de Grootcoördinator Ambrosius, stootte hem onlangs van de troon en nu is het land gehuld in roodwitte bollen. Koning Clément en zijn kwetterende ministers werden opgesloten in de kerkers van het kasteel. De hoop van het land ligt nu in de handen van twee olijke politieagenten die langzaam de bewijsstukken van de staatsgreep op tafel leggen. Intussen konden prinses Chlorenthe en de lieflijke koningsnar Arthur ontsnappen en ze zijn via via in een vreemde, angstaanjagende fantasywereld terecht gekomen. Daar worden ze op de hielen gezeten door een hoogontwikkelde stam van Gremlinachtige wezens. Maar ook de Slurfen, een moorddadige versie van de bekende blauwe wezentjes, willen hen rauw villen. Gelukkig kan het liefdeskoppel rekenen op de hulp van een robot die de handige onhandigheid en intellect van 3-CPO en R2D2 naar de kroon steekt. Maar hoe is die robot terechtgekomen in deze fantasy-steampunkwereld?

Geschift? Ja! Ingewikkeld? Nee. In dit vijfde deel worden alle vragen netjes beantwoord, en kan je als lezer heel gemakkelijk de puzzel maken. En zo sta je helemaal niet meer versteld waarom de Grootcoördinator opgesloten raakte in een stalen maan die stuitert aan het zwerk van het koninkrijk Gekwater.

Bedenker en tekenaar van deze geweldige ongein is de sympathieke Fransman Turf. Zijn personages zijn een redelijk doorsnee verzameling archetypische karikaturen, maar zijn sporen verdient hij duidelijk met zijn uitermate detaillistische tekeningen. Bovendien is Turf een kraan qua paginaopbouw waarmee hij het zichzelf vaak niet makkelijk maakt, maar die wel grafische juweeltjes oplevert. Die kwalitatief hoogstaande uitwerking maakt dat deze mix van Azimut en Roze Bottel een blijver is en blijft. Twintig jaar geleden verschenen immers de eerste drie delen bij uitgeverij Blitz / Talent zaliger. Na aandringen van de fans van het eerste uur, nam Daedalus de handschoen op. Ze gaven de reeks een geheel herwerkte frisse vertaling en laten in sneltempo de hele reeks op ons los. En nu, na een goede tweehonderd bladzijden, passen de puzzelstukken wonderwel in elkaar. Nog twee delen, en dan weten we het. Ze moesten al in de winkel liggen!

> WOUTER PORTEMAN — februari 2017