DE MINIMENSJES INT 2
1970-1973: Nieuw Ellendam - 8. Droompoeder - Paasdwergen in Rotswijk - In de Klauwen van de Roofvogel - 2. Minimensjes in Brontoxico - De Oude Holle Boom - Een Minihandje Helpen - 40° in de Schaduw - 3. Soldaten uit het Verleden


Pierre Seron + Pierre Seron/Mittéï • Saga Uitgaven
216 p. (HC)
Drempelverlaging

Bij de verschijning van de eerste integrale van De Minimensjes noemden we die keuze van Saga Uitgaven nog een gok. Inmiddels bleek het een risicoloze zet te zijn. De oude, langlopende reeks uit het weekblad Robbedoes noem je doorgaans niet in één adem met De Blauwbloezen, Buck Danny, Robbedoes en Kwabbernoot, Guust of andere coryfeeën uit het roemrijke blad, maar in het peloton liet De Minimensjes zich best opmerken.

In deze tweede integrale spreken we al niet meer van een debutant als tekenaar en ook de evolutie in de scenario's (dankzij een vruchtbare scenaristenwissel na problemen met de vorige scenarist) stuwt de reeks meer en meer in een richting waarin luchtvaart, actie, thrillerelementen, een vleugje sciencefiction en nog best veel humor de boventoon voeren.

De held De Vries is niet altijd de gemakkelijkste om mee om te gaan. Hij heeft een vurig temperament, hij reageert zich weleens af op zijn medemens, maar hij is rechtdoorzee. In Droompoeder wordt hij ervan beschuldigd drugs te smokkelen. Zijn twee beste vrienden Appelaar en Strookers helpen hem te ontsnappen zodat ze een missie kunnen uitvoeren om de waarheid te achterhalen.

In het meer op kolder steunende Minimensjes in Brontoxico krijgt de ontvoerde professor Hondegger te maken met een Zuid-Amerikaanse dictator die het geheim achter de Minimensjes te weten wil komen zodat zijn leger in minivorm ongemerkt het vijandige buurland kan binnenvallen. De methodes om Hondegger aan het praten te krijgen, zijn op zijn zachtst gezegd onorthodox — en grappig!

Soldaten uit het Verleden is in feite het eenvoudigst vertelde verhaal, en tegelijk ook het sterkste. Op een eilandje blijken nog andere Minimensjes te leven. Het gaat om soldaten uit de Tweede Wereldoorlog: Duitsers, Italianen, Britten, een enkele Griek, die samenwerken tegen een nieuw opgemerkte vijand: de Minimensjes van Ellendam. Hun invasie met vliegtuigen en bommenwerpers in de nacht en vervolgens in de grot van Ellendam is een bewijs van Pierre Serons technisch vernuft en een natuurlijk aanvoelen voor de juiste sfeer. Het oorlogstuig (er zijn ook nog onderzeeërs en tanks) ziet er geweldig uit. En dat geldt eigenlijk ook voor al het andere tekenwerk van Seron die in deze periode snel tot een definitieve stijl kwam. Het achtergronddossier prijst terecht zijn kwaliteiten, ook al ging uitgeverij Dupuis niet over één nacht ijs om De Minimensjes als albumreeks te lanceren.

Tussendoor staan een vijftal kortverhalen met een variabele lengte, vaak gemaakt voor vakantienummers van Robbedoes. Een uitschieter is Een Minihandje Helpen waarin De Vries met zijn mini-Mirage neerstort. Het vliegtuig wordt gevonden door twee modelbouwliefhebbers waarvan er een aan een wedstrijd wil meedoen. Met De Vries aan de stuurknuppel wint hij natuurlijk de wedstrijd zonder ooit de ware toedracht te kennen. Maar voor je al deze strips te lezen krijgt, vertelt het korte Nieuw Ellendam nog hoe Ellendam 2 tot stand kwam in een grot waar de geminiaturiseerde bevokking een magnifieke stad heeft gebouwd. Het is het decor voor tientallen volgende verhalen.

Deze integrale van Saga Uitgaven op helderwit papier doet de oorspronkelijke kleuren alle eer aan. De paar kortverhalen die als facsimile op vergeeld papier zijn opgenomen benadrukken het verschil tussen de oorspronkelijke weekbladuitgave en de nieuwste presentatie. Geen moeite wordt getroost om aan drempelverlaging te doen. Ja, we zijn blij dat Saga Uitgaven De Minimensjes vanonder het stof haalde.

> DAVID STEENHUYSE — februari 2017