Bibliografie van Thomas Legrain
• MX-22
• The Regiment
SISCO 10
Maori Blues


Thomas Legrain + Benec • Le Lombard (Derde Stroming)
48 p. (SC)
Echt vakmanschap

Sommige feiten mogen niet bekend worden bij het grote publiek. Dé doofpot, weet je wel. Sisco's leven speelt zich af in die schaduw. Hij komt enkel in actie als woorden falen. Diplomatie en politiek gekonkelfoes zijn niet aan hem besteed. Sisco is een spion, een moordenaar, een asympathieke rat in dienst van zijn vaderland Frankrijk. Onverwachts werd hij twee jaar terug door de veiligheidsdienst van de president op non-actief gezet. Sisco trok het zich niet aan en verdient nu zijn brood als bodyguard voor de allerrijksten. Maar de Franse geheime dienst beleeft een tweede Rainbow Warrior-debacle. Ergens in Nieuw-Zeeland hebben twee spionnen een sabotageaanslag gepleegd op een bedrijf dat een dik oliecontract voor de neus van de Fransen dreigde weg te kapen. De bedoeling was om die actie toe te schrijven aan ecoterroristen en zo de firma in diskrediet te brengen, maar bij de sabotage werd een Franse geheim agent zwaar gewond. Als die feiten uitkomen, kan Frankrijk fluiten naar het oliecontract, leidt de natie zwaar gezichtsverlies en kan de president aftreden. De politieke belangen zijn dus immens hoog. Sisco's dossier wordt opgediept. Zijn nieuwe taak is om de twee Fransen anoniem het land uit te krijgen. Maar de Nieuw-Zeelandse politie, de Russen en de Amerikanen zitten achter hen aan. En dan loopt het mis.

Sisco is een raar geval. De serie is ooit begonnen als een immense clichéreeks. Tweeluikjes met geijkte personages als de koele moordenaar, de rechtvaardige journaliste, de haatdragende collega en, jawel, de wulpse secretaresse. Bovendien is Sisco een humorloze zak die pas in de recente delen wat van zijn ééndimensionaliteit is kwijtgeraakt. Als dan nog de tekenstijl het best als risicoloos, commercieel klassiek valt te omschrijven, dan is het een half mirakel waarom wij als rotverwende stripofielen toch vallen voor deze strip. Meer nog, van de hele stapel nieuwigheden is Sisco steeds de eerste die we lezen. En we zijn blijkbaar niet alleen. Sisco is in alle luwte uitgegroeid tot een vaste waarde die moeiteloos in de top-100 van meest verkochte boeken opduikt.

Je kan Sisco veel verwijten, maar niet dat het half werk is. De spannende verhalen van scenarist Benoît Chaumont alias Benec zitten enorm knap in elkaar en de dialogen geven de strip een razende vaart. Bovendien blijft tekenaar Thomas Legrain, de achterneef van Jijé, zijn tekeningen tot in de puntjes verzorgen.

Sisco is het bewijs dat ook puur vakmanschap blijft lonen.

> WOUTER PORTEMAN — februari 2017