Bibliografie van Humberto Ramos
• Crimson
• Kookaburra K
Bibliografie van Victor Olazaba
• All New X-Men
THE SUPERIOR SPIDER-MAN 007


Humberto Ramos/Ryan Stegman/Victor Olazaba/John Livesay + Dan Slott • Standaard Uitgeverij / Marvel
72 p. (SC)
Voordelen en nadelen

De Amerikaanse hoofdreeks van Spider-Man is al tientallen jaren bekend als The Amazing Spider-Man. Met nummer 700 werd deze reeks voorlopig afgesloten en omgedoopt tot The Superior Spider-Man. Aanleiding hiervoor is dat de geest van dokter Octopus het lichaam van Peter Parker heeft overgenomen. En dat verklaart ook meteen waarom Spider-Man is veranderd. Hij is gewelddadiger en brutaler geworden.

Schrijver Dan Slott verzorgt al jarenlang de avonturen van Spider-Man en het idee van een andere Spider-Man is zeker origineel. Het voordeel van het Marvel-universum is dat er veel mogelijk is. Dode tegenstanders komen weer tot leven en de mogelijkheden zijn soms oneindig. Dat geldt ook voor het aantal reeksen en opgevoerde superhelden. Dat is tegelijk ook een nadeel want soms worden er personen opgevoerd die voor de meeste lezers onbekend zijn en dat komt de leesbaarheid niet altijd ten goede. Een goed voorbeeld hiervan is de verhaallijn in deze nieuwe Spider-Man-uitgave. Toen uitgeverij Juniorpress nog bestond werden er redelijk veel Amerikaanse Spider-Man-comics vertaald en daardoor kon je de verhaallijnen goed volgen. Juniorpress en diens opvolger Z-Press zijn van het vertaaltoneel verdwenen en sindsdien zijn de avonturen niet meer vertaald. Gelukkig heeft Standaard Uitgeverij het Marvel-universum weer omarmd en kunnen we weer genieten van een selectie Marvel-helden.

Tijdens het lezen van deze zevende uitgave speelden er toch enkele vragen door ons hoofd en daarom zijn we dieper in het Marvel-universum gedoken. Speciaal voor de Spider-Man-fans geven we bij dezen een korte update omtrent enkele personages die worden opgevoerd:

Hobgoblin: Dat de Hobgoblin de opvolger van de Green Goblin was, wisten we nog. Maar dat was toch altijd de mislukte Jason Macendale en niet Ben Urich? De echte identiteit van de Hobgoblin was jarenlang een groot mysterie. Het was journalist Ned Leeds, maar hij werd om die redenvermoord. Macendale was zijn opvolger, maar de originele Hobgoblin is Roderick Kingsly. Hij heeft zijn pak en wapens verhuurd aan Ben Urich en die liet zich inhuren door misdaadbaas Kingpin.

Green Goblin: Een uitvinding van industrieel Norman Osborn. Hij is de aartsvijand van Spider-Man en vader van Harry Osborne. Hij was jarenlang Peters beste vriend en was getrouwd met Liz Allen. Harry stierf, kwam weer terug en is nu weer van het toneel verdwenen. Zijn vrouw Liz Allen heeft Allen Chemicals opgericht en is moeder van de kleine Normie. Norman Osborn is ontmaskerd als de Green Goblin en daarna ook verdwenen.

Tiberius Stone: Voormalig werknemer van Horizon Labs die nu werkt voor Liz Allen. Tiberius speelde een belangrijke en vijandelijke rol in de avonturen van Iron Man. Hij is ook de vader van Tyler Stone en de opa van Miguel O'Hara.

Spider-Man 2099: Marvel wil de leesbaarheid bevorderen en mede daarom een aantal alternatieve series laten afspelen op onze planeet en in de huidige tijdslijnen. In het jaar 2099 is de identiteit van Spider-Man overgenomen door Miguel O'Hara. De vader van Miguel is dus Tyler Stone, de topman van Alchemax, ooit opgericht door Liz Allen.

Nu ben je weer bijgepraat en kan je volop genieten van The Superior Spider-Man. Is het een soapserie? Ja, maar wel een die heel verslavend is!

> DAI HEINEN — januari 2017