DE AVONTUREN VAN BLAKE EN MORTIMER 24 Het Testament van William S.
AndrĂ© Juillard + Yves Sente • Blake en Mortimer 64 p. (SC)
|
|
Fraaie afsluiting van 2016 |
|
Blake en Mortimer-schepper Edgar P. Jacobs tekende elf albums (het twaalfde werd door Bob De Moor uitgewerkt) en voor André Juillard staat de teller inmiddels op zeven albums. Zijn nieuwste album Het Testament van William S. is zeker niet de minste van zijn hand. Scenarist Yves Sente zal daarentegen met gemengde gevoelens terugblikken op dit jaar want van Thorgal en is hij geen schrijver meer, zijn Xlll-voortzetting gaat moeizaam, maar met dit album zorgt hij voor een fraaie afsluiting van het jaar.
Na het lezen van de nieuwe Blake en Mortimer zijn we aangenaam verrast, het gaat weer om een klassiek goed avontuur. Dit keer geen exotische of buitenaardse locaties, maar gewoon lekker ouderwets Londen met een uitstapje naar Venetië en enkele andere fraaie Italiaanse steden. De inzet is de waarheid over een van de grootste Engelse schrijvers aller tijden: William Shakespeare. Terwijl Philip Mortimer en Francis Blake zich in Londen ontfermen over Shakespeare-voorstanders Sarah Summertown en haar dochter Elisabeth organiseert markies Stefano da Spiri in Venetië een feest voor zijn gasten. Omdat een boot per ongeluk zijn paleis raakt, wordt een bijna vierhonderd jaar oude bel geactiveerd en zo ontdekt de markies meer over een oud familiemysterie. Da Spiri vraagt Sarah Summertown, en indirect haar oude geliefde Mortimer, om hulp om zo het mysterie op te lossen. Wat volgt is een onderhoudende zoektocht naar de antwoorden op drie raadsels terwijl de mannen van kolonel Olrik ook actief zijn. De tegenstanders van Shakespeare hebben zijn hulp ingeschakeld, want de inzet is niet alleen van groot literair belang, er is ook een financiële kwestie.
Sente zet verschillende verhaallijnen uit en weet knap alles keurig in goede banen te leiden. Nergens wordt het expliciet uitgesproken, maar Elisabeth Summertown had zomaar de dochter van Mortimer kunnen zijn. Dergelijke diepgang in de personages is voor Juillard een reden geweest om de tekenpen nog niet op te bergen.
Na De Zaak Francis Blake en Het Voronov-Complot vinden we dit een van de beste albums van het post-Jacobs-tijdperk. |
|
> DAI HEINEN — december 2016 |