Bibliografie van Ron Schuijt
• Tussen Katers & Spraakwater
TIJL 1
De Twist in het Schicht


Ron Schuijt • Strip2000 / Syndikaat
48 p. (SC)
Gewiekste wenkbrauwen

Het sticht Utrecht was ooit een vorstendom binnen het Heilige Roomse rijk. Toen in 1455 de graaf-bisschop overleed, verwachtte iedereen dat Gijsbrecht van Brederode hem zou opvolgen. Koning Filips van Bourgondië had echter de paus omgekocht en bracht zo zijn eigen bastaardzoon David op de bisschopszetel. Hierdoor groeide de Bourgondische invloed enorm in dit katholieke deel van Nederland. De adel van Deventer kwam in opstand en trok ten strijde tegen bisschop David. De eerste Utrechtse burgeroorlog was een feit. Geuzen Tijl Uilenspiegel en Lamme Goedzak die op vlucht waren uit Vlaanderen, verzeilden toevallig in de strijd. Als dit maar goed komt.

Kijk, dit is waarom wij zo graag strips lezen. Lekker ontspannend kennismaken met een stukje geschiedenis waar wij, dichter wonend bij Parijs dan bij Amsterdam, nog nooit van gehoord hadden. Terloops leerden we nog een paar vergeten woorden bij! Van een sticht hadden we nog nooit gehoord, en bij een twist denken we steeds aan een bijna vergeten paringsdans uit Saint-Tropez. Grafische duivel-doet-al Ron Schuijt pakt het slim aan. Door de in Vlaanderen bekende cultfiguren Tijl, Nele en Lamme Goedzak in de Utrechtse strijd te werpen, verenigt hij commercieel beide Nederlanden. Bovendien maakt hij van Tijl een gewiekste oplichter en van Lamme een sympathieke cafébaas. Beide protagonisten stuwen zo het verhaal voort en tillen het ver boven een ordinaire geschiedenisles uit.

Grafisch gaat de Rotterdammer voor een lekker karikaturaal stijltje. Zwierig, fris en gezegend met een partij wenkbrauwen waar Liam Gallagher stikjaloers op zou zijn. Helaas blijft 's mans benen- en armenwerk een werkpunt, maar hoe verder je leest hoe sterker de platen zijn. De tocht van bisschop David door de velden, de strijd in Utrecht of de brandende stad... Mooi werk.

Tijl is een fijne nieuwkomer bij Strip2000 / Syndikaat. Dit eerste deel is alvast de ideale vervanging van een muffe geschiedenisles.

> WOUTER PORTEMAN — december 2016