BEESTJES 7
Gezellig


Schwantz • Strip2000
48 p. (SC)
Droog - droger - Beestjes

Hoera! De beestjes zijn terug en hun streken zijn nog een pak vunziger dan vroeger. Als we stripreeksen in de overtreffende trap van droog zouden plaatsen, komen die uit Nederland toch het dichtst bij. Met onder andere Dirkjan en Beestjes voeren onze noorderburen de lijst autoritair aan. Wij hebben bijvoorbeeld een Philippe Geubels die dit soort humor benadert, maar hij maakt geen strips. Wie dat wel regelmatig doet in een strip, is Jeroom. In Nederland mag het altijd ietsje ongegeneerder en groffer zijn terwijl de Vlaamse humor overhet algemeen preutser van aard is. Toch lezen ook wij zulke strips met veel plezier.

En het gaat er losjes over in het zevende album. Vooral de groene, rokende papegaai overstijgt zichzelf in vulgariteit. Hij ruïneert zijn kooi met sigarettenpeuken en de hond moet alles maar schoonmaken. Zelfs op straat ledigt hij zijn asbak alsof het dagelijkse kost is. Wanneer de politieagent hem erop aanspreekt en vraagt of hij dat thuis ook doet, toont hij doodleuk zijn woonkamer. Buiten een rookprobleem heeft het groene vogeltje ook last van agressiestoornissen, wat zich uit in het nabootsen van de Angry Birds. We nog een groot aantal andere beestjes die op alle mogelijke manieren fratsen uithalen.

Als je dacht dat de reeks op termijn monotoon zou worden, heb je het grondig mis. De humorverhouding ligt anders dan in de zesde, wat de variatie ten goede komt. Zo zien we in dit album minder subtiele woordspelingen, maar dat wordt tegelijk gecompenseerd door de hoge droogtegraad. De beestjes geven het woord "onbeleefd" een nieuwe betekenis en hun mimiek verklapt dat ze er geen moer om geven. Wie er wél iets om geeft, is geestelijke vader Schwantz. Die doet het als humorist uitstekend op de Nederlandstalige markt en dat blijkt vooral uit de talrijke positieve commentaren die hij al kreeg over het vorige album. Schwantz, je kunt gerust op beide oren slapen, want wij vinden ook deze strip een positieve bespreking waard. Of zoals we het in de vorige bespreking al zeiden: dit is een beregoede strip, waar lachen verre van onmenselijk is.

> SEPPE COOLS — december 2016