HET WIJFJE 
Een Geïllustreerde Handleiding voor Vrouwen


Nele Sys • Xtra
64 p. (SC)
Gewild genre

We houden van gimmicks bij stripuitgaven. Strips in een andere vorm, covers met speciale effecten, een katern dat je moet openscheuren, uitvouwbare pagina's, toffe extra's die eens iets anders zijn dan prenten of achtergronddossiers,... Het speciale aan Nele Sys' debuut Het Wijfje is het leeslint dat eigenlijk een tampon is. We zijn er al voor gewaarschuwd dat die in de loop van de jaren zal opzwellen. Droog bewaren dan maar?

Een gimmick is ook maar een gimmick die een strip niet beter of slechter maakt. De tampon sluit aan bij de vrouwenonderwerpen die Sys aansnijdt: over haar eerste regels en ongemakken bij ongesteldheid, maar ook over zich mooi willen voelen, ontluikende seksualiteit, oefenen in het zoenen, sexy selfies maken, pijpen, porno,... Een heel scala aan vrouw worden kortom. De schutbladen zijn typerend en vormen een extra, samenvattende grap. Op de eerste schutbladen staan pluchen teddyberen, op de laatste vibrators in alle vormen en maten.

De vergelijking met Ilahs Cordelia is snel gemaakt en dat verstopt de debuterende Bruggelinge niet. In haar dankwoord noemt ze Ilah "voor het willen lachen om mijn mapjes". Ook wij konden af en toe lachen. Bij een aantal gags maakten we daarentegen de bedenking dat vooral vrouwen er de grap wel van zullen inzien. De ondertitel is dan ook Een Geïllustreerde Handleiding voor Vrouwen. Niet dat we ons nu gediscrimineerd voelen, hoor.

Dagboekachtige stripverhalen door en voor vrouwen is al langer een gewild genre met vooral in het Franstalig gebied exponenten die er hoog mee scoren. Nele Sys bedient zich van een illustratief stijltje dat zich met de tekeningen van haar gildezusters kan meten.

> DAVID STEENHUYSE — november 2016