Bibliografie van Éric Liberge
• De Kapers van Alcibiades
• Reiziger
DE HEER VASTENAVOND VAN AS 1-2-3-4
1. Welkom! - 2. De Telescoop van Charon - 3. Het Land der Tranen - 4. Het Opstandingsvaccin


Éric Liberge • Dupuis (Impressie(s))
72 p. (SC)
Leven na de dood

In 2004 begon Dupuis met de heruitgave van de vierdelige reeks De Heer Vastenavond van As. Tussen 2000 en 2001 had Eric Liberge drie albums uitgebracht in zwart-wit en enkel in het Frans. Dupuis presenteerde de albums in het Nederlands en Liberge zelf voorzag het geheel van passende kleuren. Nu het vierde deel zopas verscheen, is het een ideaal moment voor een terugblik op deze merkwaardige strip.

Victor Tortelduif komt na zijn overlijden als skelet terecht op de planeet Pluto, in het Purgatorium. Hij krijgt de naam Vastenavond van As, aangezien hij tussen die twee dagen overleden is. Het is het begin van een vreemde tocht, waarbij Tortelduif er alles aan doet om het hoe en waarom van zijn situatie te achterhalen. Hij weigert zich te schikken naar de miserabele levensomstandigheden waarin zijn lotgenoten zich bevinden. Hij gaat op zoek naar verklaringen en schopt daarbij heel wat tradities en gevestigde waarden omver.

De Heer Vastenavond van As is veel meer een beschouwende strip dan wel een traditioneel avontuur. In een bizarre wereld vol vreemde creaties en principes (koffie als ultieme kick, wie had dat ooit gedacht?) worden we voortdurend heen en weer geslingerd tussen twijfels, paniek en oprukkende chaos. Het maakt De Heer Vastenavond van As bij momenten tot een allegaartje van goede vondsten die echter weinig leesbaar blijven. Liberges tekeningen zorgen er echter voor dat alles duidelijk blijft en dat we overweldigd werden door 's mans uitzinnige fantasie. In grootse tekeningen die bij momenten aan Andreas of Schuiten doen denken, brengt Liberge zijn wereld overtuigend tot leven. De Heer Vastenavond van As blijft zeker en vast bij als een bijzonder ambitieus stripverhaal waarin Liberge zijn visie op het leven na de dood wilde uiteenzetten in het verhaal van Victor Tortelduif. Dat hij her en der de pedalen even kwijt is geraakt mag dan ook niet verbazen, en doet niets af van de waarde van deze strip.

> MARC BASTIJNS — september 2005