Bibliografie van Bruno Falba
• Antichrist
• De Tempelier
• De Zang der Elfen
• Katharen
• Wet van de Chaos
OPERATIE OVERLORD 2


Christian Della Vecchia/Davide Fabbri + Bruno Falba • Silvester
48 p. (HC & SC)
Welgekomen inzicht

D-day, de landing in Normandië, was de grootste militaire operatie van de Tweede Wereldoorlog. De omvang ervan op Omaha Beach maken Christian Della Vecchia en storyboardtekenaar Davide Fabbri meer dan duidelijk met overzichtsprenten en gepaste teksten van Bruno Falba die dat extra in de verf zetten: "Ze hebben meer schepen dan wij soldaten hebben op dit hele klotestrand", zegt een Duitse soldaat. Wat later moet hij wachten met schieten tot de gelande geallieerden tot hun knieën in het water staan, dat zeewater dat weldra rood kleurt door het vergoten bloed van de aanvalsmacht. In hun midden zien we oorlogsfotograaf Robert Capra die met de eerste aanvalsgolf mee aan land zwom. Dat hij het overleefde is al een prestatie op zich.

We weten hoe D-day afliep, maar elk inzicht over het moeizame, aanvankelijk uitzichtloze verloop en het vele bloedvergieten is welgekomen. De persoonlijke toets, door enkele kernpersonages op te voeren, loodst de aandacht naar het menselijke leed, zowel bij de geallieerden als de Duitsers, en niet alleen naar de kopzorgen bij decision makers in hoofdkwartieren. Bruno Falba zet een fantastisch verteld verhaal naast het eerste deel van Michaël Le Galli.

Ook de tekeningen van Christian Della Vecchia konden ons uitermate bekoren. Hij hanteert een kordate, dynamische stijl met prima acterende personages. Alleen voor de met de computer opgeplakte emblemen en insignes op kepies en uniformen hadden we een artistiekere oplossing gewenst.

> DAVID STEENHUYSE — oktober 2016