Bibliografie van Olivier Neuray
• De Kozakken van Hitler
• Makabi
• Witte Nacht
Bibliografie van Valérie Lemaire
• De Kozakken van Hitler
DE CAMBRIDGE FIVE 2
54 Broadway


Olivier Neuray + Valérie Lemaire • Casterman
48 p. (SC)
Een vinger in de pap

"Donald, wij gaan achter de schermen nog grootse dingen verwezenlijken, mark my words. Het aangezicht van de wereld zal door ons toedoen razendsnel veranderen, nog voor iemand binnen de partij iets ondernomen heeft." Het had interne communicatie van de Trump-campagne kunnen zijn. Dit citaat komt echter van een lid van de Cambridge Five. De tweede zin ervan blijkt niet eens zover van de waarheid te liggen.

Na hun recrutering in het eerste deel van dit drieluik hebben alle leden van de Sovjet-spionagecel nu sleutelposities in de Europese informatieverstrekking weten te bemachtigen. Van de pers over MI6 tot de diplomatie. Vadertje Stalin heeft nu een vinger in iedere Westerse pap en zeker in de custard.

Valérie Lemaire focust in dit deel heel terecht op de voortdurende stoelendans die deze cel doet om steeds bij iedere belangrijke afdeling een (s)pion te hebben. Daar waar in het eerste deel het overbrengen van feiten het verhaal wat in de weg stond, haalt dit volume, na ongeveer het eerste kwart, op beide vlakken een hoger niveau. De flashbacks van Anthony Blunt geven extra verteldynamiek. De research van beide auteurs is dezelfde als altijd, tot zelfs de blood-toil-tears-and-sweat-speech van Winston Churchill toe.

Ook Olivier Neuray heeft een tandje bijgestoken, zeker in de decors. We blijven erbij dat sommige gezichten voor de duidelijkheid wat diverser zouden mogen, maar daar staat tegenover dat dit auteursduo duidelijk een stijl heeft gevonden waarin het het best weet te presteren. En het moet gezegd, we vinden er zelf ook steeds beter onze weg in.

Een mooie uitgave met alweer een mooie laatste prent en geslaagde clifhanger, maar vergis je niet. Het volgende album zal, net als dit deel, meteen starten zonder eerdere gebeurtenissen echt samen te vatten. Herlezen is dus de boodschap.

> DIEDERIK VAN DE VELDE — november 2016