Bibliografie van Carlos Rafael Duarte
• Maxentius
WARLORD OF MARS - DEJAH THORIS 1
De Kolos van Mars


Carlos Rafael Duarte + Arvid Nelson • Mediageuzen
128 p. (HC)
Hetzelfde vaatje

Dejah Thoris past in het universum van John Carter en zijn belevenissen op de planeet Mars, bedacht door Edgar Rice Burroughs die de wereld de bekende jungleheld Tarzan schonk. De prinses uit de verhalen van John Carter krijgt nu haar eigen reeks die in een eerste hardcoveralbum van 128 pagina's wordt gebundeld.

De cover, een prachtige illustratie van Paul Renaud, geeft al prijs dat het een luchtig gevalletje is, maar het schurkt mooi tegen de fantasy-avonturen van Red Sonja met wie Dejah een haast ontbrekende outfit gemeen heeft en een talent om altijd weer in de penarie te raken. Dit eerste vertaalde verhaal speelt zich 436 jaar geleden af vóór John Carters komst op Mars. Dejah is de inzet voor een gearrangeerd huwelijk om vrede te brengen tussen de elkaar al eeuwen bekampende tweelingsteden Klein Helium en Groot Helium. Dejahs aanstaande is geen gespierde krijger, maar een onhandige, lachwekkende sukkel die het beste met haar voor heeft. Hij is de zoon van de Jeddak van Yorn (een soort koning) van wie de twee Heliumsteden vazallen zijn. Tijdens de huwelijksplechtigheid komt de ware toedracht achter de verzoeningspoging boven water. Het is geen Red Wedding (zie Game of Thrones), maar het leven van Dejah Thoris wordt wel danig door elkaar geschud.

De Braziliaanse tekenaar Carlos Rafael heet eigenlijk voluit Carlos Rafael Duarte en diens werk ken je misschien al door de nieuwe Romeinse reeks Maxentius waarvan in juni 2016 de eerste twee albums verschenen bij Le Lombard. Dat is zijn eerste reeks voor de Europese vastelandsmarkt. Als comictekenaar werkte hij mee aan reeksen als Classic Battlestar Galactica, Highlander, Green Hornet, Buck Rogers en Red Sonja. Zijn tekenstijl is zonder meer sexy en je vraagt je af hoe zijn gestroomlijnde vrouwen hun pasties vastgetapet krijgen. De machtig mooie covergalerij met alternatieve covers van Alé Garza, Sean Chen, Joe Jusko, Arthur Adams (wat een jumbo's!) en Paul Renaud biedt ook al geen antwoord. Uitgeverij Mediageuzen blijft min of meer uit hetzelfde vaatje tappen, maar hoe lang kan je zoiets volhouden?

Scenarist Arvid Nelson heeft al ervaring in het genre met minireeksen over Kull en Thulsa Doom, beiden naar het pulpœuvre van Robert E. Howard (Conan, Red Sonja).

> DAVID STEENHUYSE — november 2016