Bibliografie van Etienne Willem
• Het Zwaard van Ardenois
• Oude Bokken & Groene Blaadjes
DE VLEUGELS VAN DE AAP 1
Wakanda


Etienne Willem • Gorilla
48 p. (HC)
King Kong junior

Harry Faulkner is een aap van een piloot. Ooit was de stuntman de ster van zijn eigen vliegende circus Lafeyette. Maar het is ergens misgelopen en Harry heeft alles moeten opdoeken. Gebukt onder dat grote geheim probeert hij nu nieuw werk te vinden. In het New York van de jaren 1930, midden in de grootste economische crisis die Amerika ooit gekend heeft, is een job bemachtigen niet evident. Bovendien is de voormalige gevechtspiloot enorm kieskeurig. Hij wil vliegen. Alleen maar vliegen, maar niemand gunt hem dat nog. Om zijn gedachten te verdrijven, gaat hij nog eens King Kong bekijken in de bioscoop. Enkele honderden meters boven hem zweeft een gigantische zeppelin door de lucht. Aan boord van de Wakanda geeft de burgemeester een exquis feestje. Wars van elke droogleggingswet laat hij de champagne rijkelijk vloeien. Er wordt gedanst, gelachen en volop stemmen geronseld voor zijn herverkiezing. Maar dan stopt het balorkest plots met spelen en de muzikanten halen hun Thompson-machinegeweren boven. De chaos is totaal. Bovendien dreigen de gijzelnemers ermee om New York te bombarderen met enkele mosterdgasbommen. In de cinema wordt kolonel Fisher stilletjes op de hoogte gebracht van de gijzeling die zich 1.300 voet boven zijn hoofd afspeelt. Harry hoort flarden van het gesprek en verstomt. Aan boord van de zeppelin zit zijn ex-vriendin Betty. Hij moet haar redden!

De Vleugels van de Aap is de nieuwste reeks van de Waalse historicus Etienne Willem. Net zoals in Het Zwaard van Ardenois geeft hij dieren de hoofdrol. Stuntman Harry is een aap, zijn ex een bevallige hinde en zijn beste vriend een vet varken. Klassieker kan een typecasting niet zijn. Bovendien leunt de strip door zijn Euro-Disneystijl wel echt sterk aan bij het werk van dé dierentekenaar Juanjo Guarnido. Toch is deze De Vleugels van de Aap geen Blacksad van de Aldi. Daarvoor swingen de tekeningen te veel en heeft Willem teveel grafische klasse. Dit is zo leuk om te bekijken dat je haast zou vergeten dat het verhaal toch wel wat onevenwichtig is opgebouwd. De strip begint immers nogal traag met veel tekst en duiding en schakelt dan een driedubbele versnelling hoger met een zotte opeenvolging van spectaculaire actiescènes. Precies King Kong.

De Vleugels van de Aap is een heel leuke binnenkomer die de liefhebbers van de Blacksad-stijl absoluut zal bekoren. Iedereen dus.

> WOUTER PORTEMAN — oktober 2016