Bibliografie van St├ęphane Perger
• Sir Arthur Benton
Bibliografie van Gihef
• High Security
• Inkt en Bloed
• Slangengebroed
• Starfuckers
COMPLOT 3
De Slag om Hamburger Hill


St├ęphane Perger + Gihef • Daedalus
56 p. (HC & SC)
De kneep

Ook dit verhaal toetst bekende, historische feiten aan een misschien niet eens zo ver gezocht fantasietje van de auteurs. De kneep zit telkens in het einde waar het verhaal een verrassende opheldering, zelfs een aha-erlebnis oplevert. Elk album is getekend door een andere tekenaar, in dit geval Stéphane Berger van wie bij Saga Uitgaven de eerste cyclus van de spionagethriller Sir Arthur Benton verscheen. Het is de minst toegankelijke tekenstijl van de drie verschenen albums. Zijn platen zijn rechtstreeks in kleur geschilderd en de ervaring leert ons dat het resultaat ofwel bevalt ofwel niet, tussenwegen bestaan er amper.

Gihef schreef voor hem een stevige intrige waarin je je tanden kan zetten. De omstandigheden van de slag om Hamburger Hill in Vietnam krijgen een andere betekenis. Gihef voert een journalist op die met een groepje soldaten meegaat. Elk van die soldaten kent geen fraai verleden. Net daarom zijn ze gerekruteerd. Maar de vragen die de journalist stelt, vallen niet in goede aarde. Van de soldaten moet hij zwijgen, op het thuisfront wordt geen geloof gehecht aan zijn bevindingen of het wordt afgedaan als verzinsels. De waarheid is dat de rol van de CIA niet mag uitgediept worden. Waarom? En wat heeft dit allemaal te maken met de moord op Robert Kennedy?

Deel 1 blijft het beste verhaal in de reeks, maar het is afwachten wat deel 4 (over de ondergang van de Titanic) als tegenbod heeft. Het verscheen in het Frans in april 2016.

> DAVID STEENHUYSE — oktober 2017