Bibliografie van Geoff Johns
• Aquaman
• Green Lantern
• Justice League
BATMAN: EARTH ONE 2


Gary Frank + Geoff Johns • RW Uitgeverij
144 p. (HC)
Elk apart een topper

Als er één superheld is die ook in onze wereld zou kunnen bestaan, is het Batman wel. De enige zaken die Bruce Wayne nodig heeft, is kapitaal en een hoge intelligentie. Toch blijft hij een van de populairste der helden, naast Superman, Spider-Man, de Hulk enzovoort. De Earth Two-reeks is er eentje die klassieke elementen bundelt en in een modern, alternatief jasje hult. Gelukkig hebben we geen voorkennis nodig om perfect te kunnen volgen.

Ondertussen zijn we in Gotham, het beruchte dorp vol criminelen. Een groepje mensen zit vast in een lift en krijgt via de intercom een raadseltje voorgeschoteld. Is het antwoord fout, dan gaan ze eraan. Is het antwoord juist, dan blijven ze in principe leven. Dit is het werk van Riddler, een schelm die slachtoffers maakt met zijn dodelijke raadsels. Jessica Dent en Harvey Dent staan trouwens aan het roer in Gotham City na de dood van voormalig burgemeester Cobblepot. Onder zijn bewind was de stad corrupt en het paradijs voor gespuis. Samen met Batman gaan broer en zus voor een zuivering in Gotham City.

Het leek een verhaal waar actie en een snelle opeenvolging van gebeurtenissen zou primeren, maar het duurt heel lang voor we die actie te zien krijgen, welgeteld zestig bladzijden. Het verhaal volgt meer de opbouw van een psychologische thriller met een superheld als protagonist dan een pure superheldenstrip met veel actie. Voor de rest houden de auteurs zich vast aan het beproefde recept waarin romantiek en jaloezie een rolletje spelen. Dit is een goeie! Op naar de tweede Batman-bundel die net uitkwam.

En dat is The Dark Knight 3. In deze episode gaat Batman de strijd aan tegen Hatter, oftewel Jervis Tetch. Diens verleden heeft hem zo hard getekend dat hij op het verkeerde pad terechtkwam. Qua uiterlijk is hij geen imposant ventje en doet hij ons zelfs een beetje denken aan een chihuahua: een klein, ongevaarlijk keffertje. Blaffende honden bijten niet, maar een dreigende Hatter wel.

Jervis was vroeger verliefd op Alice, een mooi, blond meisje. Het waren zelfs beste vriendjes, tot zijn puberteit. Toen hij in die periode opmerkelijk minder hard groeide dan zijn leeftijdsgenoten werd hij uitgesloten door zijn vrienden en Alice zag hem ook niet meer staan, letterlijk en figuurlijk. Op dat moment besloot hij pillen te slikken die ernstige neveneffecten zouden kunnen vertonen, maar hij nam het risico. Tevergeefs, zo blijkt, want hij werd een psychopaat. Eentje die hoeden maakt met een microchip zodat hij mensen kan controleren en gebruiken als marionet. Het doel van Hatter is simpel: zijn slachtoffers moeten op Alice lijken. Wie na zijn selectie niet aan de eisen voldoet, wordt koelbloedig afgeknald.

Daarnaast krijgen we in dit album vaak te maken met hallucinaties en dromen die tekenaar Ethan Van Sciver er vingerdik oplegt. Bovendien heeft Gregg Hurwitz een uitmuntend scenario afgeleverd, met diepe persoonlijkheden en onvoorspelbare wendingen. Net zoals in Batman: Earth One is dit een psychologische thriller, maar hier is er toch nog dat tikkeltje extra actie en spanning. Het verhaal op zich onderscheidt dit boek lichtjes van het andere. Toch kan je de twee albums niet vergelijken, want ze zijn elk apart een topper.

> SEPPE COOLS — oktober 2017