CABIN FEVER | HOMS 


Jens K Styve • Strip2000 / Syndikaat
56 p. (SC)
Ontmoeting met de dood

In 1990 kwam Scott McCloud op het idee om in 24 uur een strip van 24 pagina's te maken. De uitdaging breidde wereldwijd uit en tegenwoordig wordt er jaarlijks in oktober een 24 Hour Comics Day georganiseerd, ook in Noorwegen waar Jens K Styve meermaals aan deelnam. In deze uitgave bundelde Syndikaat twee van zijn 24 Hour-producties waarvan Cabin Fever eigenlijk een mislukte poging was. Na veertien uur en zeven of acht pagina's gaf hij het op. Hij werkte het later verder uit en dat resultaat kan je nu lezen. Het verhaal Homs is zijn jongste prestatie uit juni 2016.

Hoewel het concept van 24 Hour Comic een tekenaar noopt tot haastwerk en een economische keuze voor het uitwerken van de tekeningen een must is, kan Styve steunen op zijn naturelle tekenstijl die goed overkomt. Cabin Fever is gebaseerd op een oud punknummer van Nick Cave en Homs op de oorlogsssituatie in de Syrische stad. In beide verhalen staat een ontmoeting met de dood centraal waarop het voortbestaan in het ijle verdampt. Het zijn geen grote kunstjes, geen grote emoties of dramatische hoogstandjes of verhalen die tussen graphic novels op de plank horen waar auteurs soms jaren van hun tekenend leven aan hebben opgeofferd. Door de afwezigheid van tekst heb je dit boekje zelfs in amper vijf minuten uitgelezen. Maar het heeft iets. Iets beschikbaars en aantrekkelijks. Styve levert mooi grafisch werk en een spontaan ogende, maar niettemin doordachte inkeuring, waaruit de liefde voor het ambacht spreekt. En dat is ook wel wat waard.

Geen idee waar Syndikaat al die onbekende tekenaars telkens weer vandaan haalt. Wat Styve betreft strekt het tot aanbeveling om hem in de gaten te blijven houden in afwachting van die uitgesproken graphic novel die in hem zit. Op zijn site staan enkel (uitverkochte) smallpressuitgaven van nog geen dertig pagina's per albumpje opgesomd. Wij willen meer, het grotere werk! Geef 'm die kans.

> DAVID STEENHUYSE — oktober 2016