Bibliografie van John Dell
• The Superior Spider-Man
Bibliografie van Jay Leisten
• Iron Man
Bibliografie van Rick Remender
• Captain America
• Red Sonja
UNCANNY AVENGERS 006


Adam Kubert/Steve McNiven/John Dell/Jay Leisten + Rick Remender/Gerry Duggan • Standaard Uitgeverij / Marvel
72 p. (SC)
Verve

We mogen ons weer een poos veilig voelen, want Standaard Uitgeverij heeft de Marvel-superhelden opnieuw losgelaten op de Nederlandstalige markt. Met man en macht is er gewerkt om ze zo snel mogelijk naar hier te doen overvliegen en neem dat maar letterlijk: er staan imposante teams achter de productie van Marvel. Wanneer we erdoor bladeren, zien ze er dan ook Marvelous uit. Tot in de kleinste details zijn ze afgewerkt, stuk voor stuk. Pure adrenaline, pure actie, pure comics.

Vooral de nieuwste van The Superior Spider-Man en Iron-Man spreken aan. Eerstgenoemde gaat over het gevecht tussen Spider-Man en de Spider-Slayer, die net ontsnapt was uit de gevangenis toen hij een dodelijke spuit zou moeten krijgen. Die Spider-Slayer, ook wel Smythe genoemd, krijgt hulp van andere bad guys, zoals Vulture, Scorpion en Boomerang. Spider-Man heeft gelukkig de stad in lockdown geplaatst, maar zonder de kattenfoto's die wij op Twitter te zien krijgen wanneer Brussel in lockdown is. De bevolking is in veiligheid, allemaal dankzij onze spinachtige held. O ja, Spider-Man is op dit moment eigenlijk Otto Octavius want Peter Parker is dood. Hij wil de échte Spider-Man wel achterna qua ideologie, maar toch acteert hij iets gewelddadiger op het toneel, onder andere door de hulp van een kleine Spider-patrouille. Wat we hier vooral onthouden, zijn de solide tekeningen met een strakke aflijning. We kunnen het wel hebben. Een voordeel is dat je dit verhaal als een compleet verhaal kunt beschouwen. Het is niet zozeer nodig om de vorige strips te lezen om te kunnen volgen. De opfrissing in het midden is hier van groot belang.

Ook een behoorlijk verhaal is de nieuwe Iron Man. In de tekeningen zien we in dit geval meer tierlantijntjes: stralen, een specifiek robotlettertype,... Daarnaast geven ze ook een gestroomlijnde indruk met een warme, sfeervolle inkleuring. Inhoudelijk zit het ook snor. De Godendoder wordt op moment 1.000 opgeslokt, maar onze ijzeren held kan hem net op tijd redden. Op dat moment is Tony Stark, de man in het ijzeren pak, zelf jarig. Die dag komt hij belangrijke informatie te weten over zijn overleden ouders: ze wisten dat ze zouden sterven, maar ze wilden hun zoon laten redden door 451, een robot. De voorwaarde was dat Tony de technologische Messias zou worden, maar dat verloopt toch niet van een leien dakje.

De nieuwste van de Uncanny Avengers is er eentje die moeilijk te volgen is voor iedereen die de vorige verhalen niet las. In het jaar 3193 wil de Infinity Watch helden uit het verleden terughalen, waardoor Thor boos is. Voor de rest zien we hier de bekendste Avengers (ook wel de Vergelders genoemd in de oude Junior Press-comics) aan het werk zoals Captain America of de Hulk. Zij moeten een elektromagnetisch krachtveld destabiliseren door zijn kracht. Wild zijn we niet van het scenario op zich, maar het is altijd prettig om je jeugdhelden het kwaad te zien bestrijden. Zeker omdat het grafisch gezien dik oké is.

Tot slot is er ook nog de nieuwe van All New X-Men. De X-Men uit de toekomst gaan terug naar het verleden om de jonge X-Men terug naar hun verleden te sturen. Even verwarrend als een wiskundige definitie, nietwaar? Dat vonden wij ook tijdens het lezen van dit album. Het is moeilijk om de touwtjes aaneen te knopen. Persoonlijk vinden we dit de mindere van de vier, maar de concurrentie is dan ook meer dan behoorlijk.

De WHAMs, BANGs en KABOOMs lijken niet snel te verdwijnen uit het straatbeeld in deze comics. Het kan een nieuwe invalshoek vormen om jongeren aan te sporen meer te lezen. Films verschijnen er jaarlijks en de comic lijkt nog lang niet aan zijn einde toe. Volgende afspraak op 9 november voor de zesde delen van Thor, Captain America, Guardians of the Galaxy en Wolverine. Check!

> SEPPE COOLS — oktober 2016