Bibliografie van Peter Van Gucht
• Biebel (medewerking)
• De Kiekeboes
• De Rode Ridder
• Rafke de Raaf
• Suske en Wiske
• Suske en Wiske (vanaf deel 288)
• Zapman
ZWIK & ZWAK 
Wat een Circus


Ron Van Riet + Peter Van Gucht • Uitgeverij 't Mannekesblad
44 p. (SC)
Vandersteen-achtige charme

In de jaren 1990 kon je naast obligatoire Standaard Uitgeverij-stokpaardjes zoals Suske en Wiske, De Kiekeboes en F.C. De Kampioenen ook nieuwe reeksen zoals Sarah en Robin, Baxter en Speedball Nation ontdekken in het Suske & Wiske Weekblad. Zwik & Zwak mogen we onder de vergeten reeksen uit het tijdschrift catalogeren. Dankzij Uitgeverij 't Mannekesblad verschijnen de strookgags van de twee clowns voor het eerst in album.

Zwik is een kleine, soms nogal gemene clown die steeds samenwerkt met Zwak, een lange slungel die geen stom woord spreekt. Ze beleven hun avonturen als goochelaars of muzikanten op straat, rondtrekkend met hun woonwagen op het platteland of gewoon in hun achtertuin. Sommige moppen hadden zelfs vijftien jaar geleden al een behoorlijke baard (hot dogs maken met levende honden...), andere slagen er dan weer nog steeds moeiteloos in een glimlach op ons gelaat te toveren (de grote interstellaire verdwijntruc!). De tekeningen ademen met hun soepele lijnvoering een Vandersteen-achtige charme uit lang vervlogen tijden uit.

Meer nog dan voor de grappen zelf heeft dit album, om het wat hoogdravend te formuleren, een striphistorisch belang. De scenario's voor de grappen kwamen namelijk van Peter Van Gucht ofwel Pug. Eveneens voor het Suske & Wiske Weekblad werd hij voor de gagreeks Rafke de Raaf gekoppeld aan tekenaar Luc Morjaeu. Vandaag is het duo al zo'n tien jaar verantwoordelijk voor de studio die de avonturen van Suske en Wiske zelve maakt.

Daarnaast toont dit album dat tekenaar Ron Van Riet onterecht in een vergetelhoekje beland is. De Antwerpenaar werkte tien jaar bij Studio Vandersteen aan Bessy en kreeg in 1980 de leiding over de Bessy Studio. Daarna nam hij samen met scenarist Marck Meul de reeks Robert en Bertrand over van Vandersteen. Als freelancetekenaar was hij verantwoordelijk voor enkele gagreeksen en stripalbums in opdracht. Grote kunst is zijn tekenwerk in dit album niet, maar het afdoen als minder dan efficiënt vakwerk zou de waarheid ook geweld aan doen.

Of er inderdaad 'talrijke fans' te trappelen staan om de avonturen van Zwik & Zwak te herontdekken, zoals de uitgeverij op de achterflap van deze strip verkondigt, valt enigszins te betwijfelen. Bovendien lijkt ons tien euro voor amper 42 bladzijdes met strips behoorlijk prijzig. Dit album lijkt dan ook vooral een mooi eerbetoon aan de auteurs, bestemd voor wie graag nog even terugkeert naar de tijden van het Suske & Wiske Weekblad, of nog vroeger toen clowns nog gewoon in woonwagens over het Vlaamse platteland rondtrokken.

> WOUTER ADRIAENSEN — september 2016