Bibliografie van Drazen Kovacevíc
• Carthago Adventures
• Het Rad
Bibliografie van Sylvain Cordurié
• Acriborea
• De Heren van Cornwall
• Mandragora
• Ravermoon
• Sherlock Holmes & de Necronomicon
• Sherlock Holmes & de Vampiers van Londen
• Sherlock Holmes - Crime Alleys
• Sherlock Holmes - De Kronieken van Moriarty
WALKURE 
Missie naar Asgard


Drazen Kovacevíc + Sylvain Cordurié • Dark Dragon Books
112 p. (HC & SC)
"Niet te geloven!"

Enkele Vikings verzamelen zich om in naam van de Vikingclans die ze vertegenwoordigen bij Odin te gaan klagen over de strenge winter die hun land teistert. Gunhild, een walkure die uit het godenrijk Asgard is verbannen omdat ze haar maagdelijkheid te grabbel gooide, vergezelt hen als gids. Zoals dat gaat verloopt de queeste met de nodige ongemakken en komen ze regelmatig in gevaar. Maar niets bereidde hen voor op wat ze in het godenrijk vinden. Er is iets gaande. En dat leidt naar een nimmer geziene oorlog.

Dark Dragon Books bundelt steeds vaker strips die in hun oorspronkelijke taal als tweeluik verschenen. Walkure is er zo een en verschijnt later ook nog als softcover. Daedalus had dit net zo goed kunnen uitgegeven hebben want het past naast Mjöllnir, Erik de Rode en Loki, allen ook gebundelde tweeluiken met een grote invloed van Scaninavische sagen.

De Kroatische tekenaar Drazen Kovacevíc kennen we nog van zijn voortijdig in vertaling gestopte debuutreeks Het Rad (collectie Millennium, uitgeverij Blitz / Talent) en de twee laatste albums van De Laatste Meute (Medusa). Met scenarist Sylvain Cordurié maakte hij vervolgens twee albums van L'Épée de Feu waarvan deel 2 werd ingekleurd door Simon Champelovier. Datzelfde trio bundelde de krachten voor Walkure, duidelijk Kovacevícs beste werk. Tekenaar en inkeurder gebruiken een zachte inkleuring waarbij contouren soms een kleurtje kennen in plaats van een nadrukkelijk zwarte lijn. We zijn heel erg te spreken over het resultaat. De personages, fantasywezens en prachtige decors vormen een nagenoeg onbetrispelijk geheel. Er valt weinig af te dingen aan hun inspanningen, hoewel hun visie op de verwoeste stad in Asgard gerust wat duisterder mocht. De belichting van hun helse tafereel had dan wat onwereldser kunnen overkomen. Maar sommige in beeld gebrachte situaties deden ons ook een paar keer denken aan Game of Thrones. De aanval van de reuzen op het Vikingdorp bijvoorbeeld. Kovacevícs laatst gepubliceerde wapenfeit is trouwens deel 4 in de reeks Carthago Adventures op scenario van Christophe Bec.

Maar geen over de hele lijn geslaagde strip zonder een goed verhaal. En daar bedient Sulvain Cordurié beide heren hen (en de lezers) ook op hun wenken. Een groepje figuren dat samen een queeste onderneemt is zowat hét beginsel van een fantasyverhaal, ook in Noordse sagen. Het samenspel tussen de hoofdfiguren en hun strijd is één, het lef van Cordurié om heel belangrijke figuren over de kling te jagen is twee. Of zoals Gunhild treffend verwoordt: "Niet te geloven!". Toch wel, het staat allemaal in dit stevige album. Elke uitgever zou de auteurs verplichten nogmaals met elkaar samen te werken. Dat ze dit maar eens proberen te overtreffen.

> DAVID STEENHUYSE — september 2016