Bibliografie van Howard Chaykin
• Superman: De Zoon van Superman
Bibliografie van Roy Thomas
• Conan - De Weg der Koningen
• Storm - De Kronieken van Roodhaar
STAR WARS REMASTERED IV-V
Episode IV: A New Hope - Episode V: The Empire Strikes Back


Howard Chaykin/Al Williamson/Carlos Garzon + Roy Thomas/Archie Goodwin • Dark Dragon Books
128 p. (HC & SC)
The galaxy never ends

Star Wars en het heelal zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden: er komt in beide gevallen bijvoorbeeld geen einde aan. Net zoals de pioniersdorpjes tweehonderd jaar geleden in de VS als paddenstoelen uit de grond schoten, verschijnen de strips van Star Wars op de markt. Vaak zijn het dan nog verhalen die enkele vertakkingen van de film verder uitspitten, maar vandaag gaan we eens back to the roots met geremasterde heruitgaven van Episode IV en V. En het was nodig. Vooral de inkleuring moest dringend opnieuw onder handen genomen worden. Leg er maar eens een originele comic naast van Junior Press en je zal zien: het contrast is frappant. De verhalen zijn van té felle kleuren geëvolueerd naar zachtere tinten met meer oog voor detail. Lang leve de moderne technologie!

We zien in elk van de twee albums hoe de verhalen oorspronkelijk in de comics verschenen, maar dan geüpdatet naar de stijl en de behoeftes van vandaag. Per album mag je een zestal comics rekenen, voorafgegaan door de originele cover ervan. Om de authenticiteit te bewaren, blijven deze ongewijzigd. Achteraf schotelt uitgeverij Dark Dragon Books ons nog ander lekkers voor, met name extra tekeningen, covers van speciale uitgaves en nog veel meer. Voor Episode IV schreef Peter Mayhew, ook wel bekend als Chewbacca, een voorwoord. Voor Episode V isner nog verder gegaan ze nog iets verder, want daar neemt de auteur je mee achter de schermen van de film. Inhoudelijk verklappen we niets, want daar zijn de films gewoon té goed voor. Nog niet gezien? Maak daar dan spoedig werk van.

Mocht je ooit gestopt zijn met het lezen van de comics door onder andere de inkleuring, dan is nu het moment om te herbeginnen. Het contrast tussen de film als strip en de film op het witte doek was vroeger gigantisch, in het voordeel van de film, maar dankzij deze uitgaves komt de strip stilaan in de buurt. Des te meer reden om deze meer dan 120 pagina's tellende albums toe te voegen aan je collectie, want ze zijn het waard.

> SEPPE COOLS — september 2016