Bibliografie van Julia Verlanger
• Orion
RETROWORLD integraal


C├ędric Peyravernay/Bazal + Patrick Galliano/Julia Verlanger • Dark Dragon Books
112 p. (HC & SC)
Een gokje

Soms wagen we ons al eens aan een gokje. We zijn geen voetballers, dus dat mag. Het gokje van deze week was dit gebundelde tweeluik Retroworld. De strip is gebaseerd op de sciencefictionromans van Julia Verlanger, naar men ons vertelt een gevierde Franse auteur. Het basisidee is dat de mensheid in een intergalactische exodus zich over het hele heelal verspreid heeft en zo goed en zo kwaad als het kon zich gesetteld heeft op deze planeten.

Sommigen zijn hun origine vergeten en worden door de Intergalactische Federatie bestempeld als Retroplaneten. Alvorens ze kunnen opgenomen worden in de Federatie, en voordat ze zo uit hun isolement gehaald worden, dient er eerst voorzichtig contact opgebouwd te worden. Hiervoor bedient de Federatie zich van hun speciale gezanten. Marce is een van hen en wordt naar de planeet Almagiel gestuurd. Er zijn eerdere contacten geweest, maar de leiders van de planeet zijn nog niet geheel overtuigd van de noodzaak of de wenselijkheid om zich aan te sluiten. Een van de voorwaarden om zich kunnen aan te sluiten is het afschaffen van de slavernij, en dat zien de slavenheersers niet noodzakelijk zitten. Orval, een van de slavenleiders, schuift de moord op zijn vader in de schoenen van Marce, die veroordeeld wordt tot levenslange gevangenisstraf. Tesamen met Jatred, een van de slaven, zal hij niet alleen moeten proberen de gevangenis, maar ook van de onherbergzame planeet zien te ontsnappen.

Retroworld is een degelijk geschreven stukje sciencefiction, aangenaam voor het oog en zeer leuk om lezen. Geen hoogvlieger die je per se moet aanschaffen, maar wie van sciencefiction houdt, komt zeker niet bedrogen uit.

> WIM DE TROYER — september 2016