BEESTJES 6
Evolutie?


Schwantz • Strip2000
48 p. (SC)
Een ideale les Nederlands

Ja ja, je leest de titel boven deze bespreking goed: de nieuwe Beestjes is perfect materiaal voor een lesje Nederlands. Niet zozeer rond literatuur, maar wel rond letterlijk en figuurlijk taalgebruik. Niet overtuigd? Ziehier enkele frappante voorbeelden: de geit krijgt opmerkingen dat ze constant loopt te mekkeren, slakken die 'naar huis' gaan, een beer die een wc-eend gebruikt en dat is bijlange na niet alles. Droge humor, absurde humor, zwarte humor: dit album bevat werkelijk àlles wat je maar wensen kan als het op grappen aankomt.

Schwantz, ofwel Hans Klaver, tovert met de strookjes. Van de tekeningen worden we niet warm, maar dat hoeft ook niet. Het is de laatste tijd al warm genoeg. Wat ons vooral overtuigt, is dat hij quasi altijd een gevatte clou heeft die de tekeningen naar een nieuw niveau tilt. Schwantz slaat de nagel op de kop, die slimme vos. Zo zie je maar dat een strip zonder grafische tierlantijntjes ook goed kan zijn.

Verrassend veelzijdig zijn de Beestjes, die tussen maart 2010 en maart 2011 gepubliceerd werden in de Nederlandse krant Sp!ts. We zijn dus heel gelukkig dat er al een zesde album van verschenen is. Je zou zo blind als een mol zijn als je deze links laat liggen, want deze strip is beregoed. Strip2000 en humor is als Samson & Gert, Gaston & Leo of Laurel & Hardy: de ideale combinatie. Nederlands kan wél plezant zijn, nah!

> SEPPE COOLS — september 2016