Bibliografie van Stuart Immonen
• All New X-Men
Bibliografie van Jason Aaron
• Star Wars: De Geheime Oorlog van Yoda
• Star Wars: De Krijsende Citadel
• Star Wars: De Laatste Vlucht van de Harbinger
• Star Wars: Rebellengevangenis
• Star Wars: Skywalker Slaat Toe
• Star Wars: Tussen de Sterren
• Thor - God of Thunder
STAR WARS: CONFRONTATIE OP SMOKKELAARSMAAN 1


Simone Bianchi/Stuart Immonen + Jason Aaron • Dark Dragon Books
48 p. (SC)
Star Wars: hyperhype

ZOEM! BZZZZZZZZZZZZ! Neen, het zijn niet de muggen die ons op een zwoele zomeravond terroriseren, maar de lichtzwaarden van Star Wars die in onze fantasie weerklinken bij het lezen van de nieuwste albums. Rond het begin van het nieuwe schooljaar — en voor ondergetekende dus ook een gloednieuw werkjaar — was er nog iets dat we met stip hebben aangeduid op onze agenda: het begin van twee nieuwe drieluiken. Om de haverklap verschijnt er wel een strip van een of andere nevenreeks, zoals Rebels, C-3PO en noem maar op. Voor ieder wat wils, maar het verzamelen van àlle albums wordt stilaan een kostelijk grapje voor de diehard-fans. Toch zijn deze twee albums die investering ook zeker waard.

In Confrontatie op Smokkelaarsmaan 1, het begin van een nieuwe cyclus in drie delen, leest Luke Skywalker het logboek van Obi-Wan Kenobi dat hij op het einde van de vorige cyclus heeft gevonden in zijn huisje. Hij hoopt er veel uit te leren om zelf een jedi-master te worden, maar hij stoot meteen op een anekdote over... jawel, kleine Luke. Tijdens een grote droogte zijn mensen tot alles in staat om toch maar water te krijgen en vooral wanneer er zelfs een 'waterbelasting' wordt opgelegd door de schurken van de Hutts. Luke, we schatten hem een jaar of tien, wilde op eigen houtje het water terug bezorgen aan de rechtmatige eigenaars. Ook zien we prinses Leia en Han Solo terug die in een benarde, wat gênante situatie terechtkomen. Op de maan ontmoeten ze Sana Solo, iemand die beweert Hans vrouw te zijn. Daar staat hij dan, lekker oncomfortabel in tijden van oorlog en verraad. We horen hem al zuchten:"Dat kan er ook nog bij, zeker..."

Waar alles iets minder grappig aan toe gaat, is te lezen in het eerste deel van de driedelige cyclus Schaduw en Geheimen in Darth Vaders kamp. Een groep premiejagers heeft voor een aanzienlijk bedrag smokkelwaar gestolen op Anthan 13. En nee, het gaat niet over namaakmerchandise van de reeks, maar over een serieuze som creditstaven. Ze zijn alvast rijker geworden.

Van de beide albums gaat onze voorkeur eerder uit naar Confrontatie op Smokkelaarsmaan. Scenarist Jason Aaron heeft meer ervaring in de Star Wars-reeksen en dat merk je ook aan de verhaallijnen. Het is zowaar een kluwen van brute actie en een toets humor waarbij we ons niet verveeld hebben. Het verhaal van Darth Vader wiegde ons op den duur een beetje in slaap door een overdaad aan dialoog, maar grafisch gezien maakt Salvador Larroca al veel goed. Alle medewerkers komen uit de Marvel-stal, dus ze hebben al bakken ervaring in de comicwereld en laat Star Wars nu een comicreeks zijn die zeer geliefd is bij het grote publiek. Al bijna veertig jaar is het een hype en het ziet er niet meteen naar uit dat het snel zal stoppen. Met twee nieuwe films in het verschiet (Rogue One eind 2016 en Episode VIII eind 2017) gaan wij de wereldberoemde sterrenoorlog niet vergeten. Jij toch ook niet? Zoals het geluid van de lichtzwaarden weerklonk in het begin, klinkt nu de outro van John Williams in ons collectief geheugen.

> SEPPE COOLS — augustus 2016