Bibliografie van Fred
• Cythera de Tovenaarsleerlinge
• De Kraai op Gymschoenen
• Het Kleine Circus
PHILEMON 8 (S)
Het Veldwachterseiland


Fred • Uitgeverij HUM!
48 p. (HC)
De bovenhand

Nog vijf albums en Uitgeverij HUM! heeft gepresteerd waar er weinigen hadden op gerekend toen de uitgeverij in 2012 met het heruitgeven en aanvullen van nooit eerder vertaalde albums in de reeks begon.

Het Veldwachterseiland is een opnieuw vertaalde en geletterde heruitgave van het album dat in 1981 verscheen. Bartholomee komt via een klim op een touw van oom Filistijn — waarbij een geestig loopje wordt genomen met de leesrichting — samen met Philemon op de letter A in de Atlantische Oceaan, maar het is een andere A dan Bartholomees thuiseiland waar hij maar niet terug opgeraakt. Op deze andere A zijn een soort houten klazen aan de macht die zijn uitgedost als veldwachters die zich in poppenkasten voortbewegen. De wet staat aan hun zijde, aan geschenken en bijgevolg omkoping wordt niet gedaan. Maar Bartholomee en Philemon worden als snuisterijen van eigenaar gewisseld en van elkaar gescheiden. De alweer prettig gestoorde avonturen nemen na exact de eerste helft van het album een wending door van decor en nevenpersonages te wisselen. De Manu-Manu Militari, in het wild rondlopende reuzehanden, nemen daar de, euh, bovenhand. De twee hoofdpersonages ontmoeten een jager op wilde Manu Manu's die een demonstratie ten beste geeft. Bartholomee gelooft er niet meer in. Ze zijn nog niet thuis...

Dit jaar en volgend jaar plant Uitgeverij HUM! de (her)uitgave van de resterende albums in de reeks. Ondertussen is het al begonnen met het vertalen van ander werk van Fred en we kennen de uitgeverij natuurlijk ook van de westernreeks Tex Willer waarvan dit jaar nog een dikke Classics en een kleurenalbum van Paolo Eleuteri Serpieri moet verschijnen. Mooie vooruitzichten en dan zijn er nog extra plannen voor meer stripplezier.

> DAVID STEENHUYSE — augustus 2016