BONK 


Olle Berg • Stichting Zet.El (Collectie De Wilde Vaart)
64 p. (SC)
Humornihilisme
Iedereen kent wel het tijdschrift Zozolala dat elke twee maanden gratis wordt aangeboden aan de klanten van het gros van de Vlaamse en Nederlandse stripwinkels. Dat de Stichting Zet.El, die dit tijdschrift uitgeeft, ook volledige stripalbums op de markt brengt, ontgaat echter nog steeds veel stripliefhebbers. Zopas verscheen het vierde deel in hun collectie De Wilde Vaart. Na Jeroen De Leijer, Benno Vranken en Milan Hulsing is het deze keer voor het eerst de beurt aan een buitenlands auteur. In thuisland Zweden is Olle Berg al jaren een vaste waarde voor de liefhebber van humorstrips. Met een productie die op zijn zachtst uitgedrukt schaars genoemd mag worden, heeft hij zichzelf toch een unieke plaats veroverd.

Bijna beangstigend doorgedreven maakt hij van elke gag een volstrekt logische maar absurde wereld. Zijn bolle tekeningen doen bij momenten denken aan Peter De Smet (De Generaal) of Gerrit de Jager (De Familie Doorzon), maar toch werkt hij zijn kronkelende figuren en achtergronden zo zwierig uit dat je er ook een vroege versie van Hanco Kolks Meccano-stijl in kan ontwaren. Diezelfde Kolk siert overigens de achterkaft met een mooie lofzang op Berg.

Bonk verzamelt een selectie van gags uit het volledige Ĺ“uvre en biedt zo een mooi overzicht van 's mans perfectionisme. Elke gag staat als een huis en enkel de overdaad aan absurditeiten kan bij overmatig gebruik wel eens schaden. Met Olle Berg maakt de uitgever een verrassende keuze voor een gevestigde naam uit een weinig gekend stripland. Hopelijk leren heel wat lezers met Bonk ook de rest van De Wilde Vaart kennen, ze zullen er geen spijt van krijgen.
> MARC BASTIJNS — oktober 2005