Bibliografie van Carlos Ezquerra
• Judge Dredd
PREACHER DELUXE 3


Steve Dillon/Steve Pugh/Carlos Ezquerra + Garth Ennis • RW Uitgeverij
352 p. (HC)
Rauw, hees en absoluut niet teder

Ikke! Ikke! Toen de hofodredacteur de nieuwe Preacher wou toewijzen, stond ondergetekende met zijn vingertje in de lucht te springen alsof hij persoonlijk Gods missie te vervullen had. Een diepe zucht ontsnapte onze baas. We horen hem nog knarsetandend murmelen dat we geen kneit van comics kennen! Dat we ocharme enkel wat Transmetropolitans, 100 Bullets en enkele Sin City's gelezen hebben. En dat we zelfs nog over die klassiekers gezaagd hebben dat ze inferieur getekend waren.* En weet je, onze chef had gelijk. En ja, we zouden dat wel eens kunnen gezegd hebben. Maar baas, we moeten niet lullen. We willen dolgraag de nieuwe Preacher bespreken. Oké, zei hij. Verknal het niet. Dit is een echte topper.

Hier gaan we dan. Preacher is niet bijzonder getekend. Echt niet. Laat je dus niet misleiden door de prachtige covers die geschilderd zijn door de Brit Glenn Fabry die ooit in de running was om Storm over te nemen van Don Lawrence. Feit is dat hoofdtekenaar Steve Dillon geen hoogvlieger is. En typisch Amerikaans, voor enkele in de bundel opgenomen nevenverhalen, hebben ze zelfs nog haasterige tekenaars gevonden. Pfff. Maar toch is Preacher het strafste verhaal dat we in tijden gelezen hebben. Dit is rauw, hees en absoluut niet teder. Scenarist Garth Ennis vertelt het verhaal van prediker Jesse Custer. Hij gaat letterlijk op zoek naar God om Hem verantwoording te laten afleggen voor al het leed dat hij de wereld heeft aangedaan. Maar God is niet thuis. Meer nog, Hij heeft de hemel verlaten. Dan maar verder zoeken... Omdat Custers lichaam bezeten is door een bastaardkind van een demon en een engel, bezit hij een dwingende stem waarmee hij iedereen alles kan laten doen wat hij hen opdraagt. Zonder keuze, en als hij het niet vergeet is dat superhandig. Al snel vindt de prediker een paar apostelen die hem vergezellen op zijn queeste. Samen met zijn (ex-)vriendin Tulip O'Hare en de bierzuipende, regenererende vampier Cassidy houdt hij al het kwaad van de wereld tegen. Al het kwaad? Er loopt nog wel wat los. Zo zint Herr Starr, de perverse wapenleider van een sekte, op wraak. De Saint of Killers, de patroonheilige van de moordenaars, die eigenhandig de duivel heeft neergeknald en de hel heeft laten bevriezen, wil eveneens het trio mollen. En tenslotte is er nog Arseface, een jongen die een zelfmoordpoging met een wapenloop in zijn mond overleefde — je raadt al vanwaar zijn bijnaam komt. Ook hij wil zijn naam zuiveren. Het wordt druk voor onze priester... maar dan ontdekt Cassidy dat hij niet de laatste vampier op de wereld is.

Met deze derde bundeling zijn we halfweg het wonderlijke universum van de Preacher. Het is grof, bizar maar uitermate verslavend. Dit is voor een Europeaan het beste wat de comicwereld ons te bieden heeft. Neem het maar aan van iemand die er niets van kent. Nah!

* Noot van de hoofdredacteur: Wouter overdrijft soms, hoor.

> WOUTER PORTEMAN — augustus 2016