Bibliografie van Tony Sandoval
• Coco
• Het Lijk en de Bank
• Nocturno
ONZICHTBARE ECHO'S 2


Grazia La Padula + Tony Sandoval • Gorilla
64 p. (HC)
Parel in de schelp

Het beeld overtreft het verhaal, met dat besluit bleven we een beetje zitten bij de eerste lezing van dit slotdeel van een tweeluik. Op korte tijd wist Gorilla ons met de ene na de andere vertaling diets te maken dat Tony Sandoval een pareltje is. Soms ervaren we daarbij dat hij voor de zwijnen wordt gegooid, maar dan komt dat over alsof we onze lezers zouden verwijten. Het feit is dat de parel de ene keer schittert en glanst en andere keren in de duisternis gehuld blijft in zijn schelp. Maar zelfs dan weten we dat het om een parel gaat.

In Onzichtbare Echo's valt in eerste instantie vooral het sublieme werk van Grazia La Padula op. In het vorige album moest ze vooral landschapsdecors tekenen omdat fotograaf Baltus na het verlies van zijn geliefde naar een Italiaans eilandje verhuisde. In dit vervolg delen we zijn wow-reactie wanneer hij in een taxi New York binnenrijdt. Dat levert werkelijk prachtplaten op waarin Baltus duidelijk niet op zijn plaats is. Wat wil je ook na twintig jaar afzondering? Hij is er uitgenodigd door een vriendin, Angela, die een prijs in ontvangst neemt voor haar artikel De Onzichtbare Echo's. Baltus maakt kennis met Angela's vriendin Monica met wie het wel klikt nadat hij Angela heeft afgewezen. De meiden nodigen hem uit voor een verblijf aan de kust, maar op dat moment wordt Baltus geconfronteerd met demonen (letterlijk en figuurlijk) uit het verleden. Het zoontje van Monica wekt die waanbeelden in hem op. Tegelijk associeer je die met een drang naar bescherming voor die kleine en een zwaar doorwegend schuldgevoel. Het mondt uit in een fataal slot.

Het beeld overtreft het verhaal... Maar we dagen je uit om een paar dagen later het album nog eens te lezen. Pas dan beginnen sluimerende ideeën van de auteurs opnieuw te werken en begin je het hele verhaal te bekijken vanuit andere perspectieven. Je ontdekt nieuwe lagen en je achterhaalt beter de symboliek achter ogenschijnlijk vormelijke beslissingen waar net wel een inhoudelijke betekenis in schuilt. De schelp is geopend. Kortom, dit album telt dubbel voor de prijs van één album.

> DAVID STEENHUYSE — augustus 2016