Bibliografie van Alain Queireix
• Celadon Run
• Empire USA
• I.R.$. - All Watcher
• Miss Oktober
Bibliografie van Emmanuel Herzet
• De Lincoln Branch
• Zwanenzang
ALFA - EERSTE WAPENFEITEN 3
De Volgende Ronde


Alain Queireix + Emmanuel Herzet • Le Lombard (Derde Stroming)
48 p. (SC)
Vlotte overgang

In april 2010 verscheen deel 1 van Alfa - Eerste Wapenfeiten, een spin-off van de succesvolle spionagethriller Alfa. Dan duurde het tot december 2015 voor het vervolg verscheen. Met zo'n lange tussenpozen kan je een reeks om zeep helpen nog voor-ie goed en wel is begonnen. Bovendien bediende tekenaar Eric Loutte zich in het vorige album van overmatig veel foto's om er zijn decors mee op te bouwen. Op het nieuwste album moesten we minder lang wachten want er is een editoriale ingreep gebeurd. Alain Queireix is de nieuwe tekenaar. Je kent hem wellicht van Miss Oktober of zijn bijdragen aan de reeksen Empire USA en I.R.$. - All Watcher. Een oudere reeks van zijn hand is Celadon Run.

Voor ons is Queireix een perfecte keuze. Hij hanteert een sterk realisme waarin het welig tiert van de details, net zoals hoe Iouri Jigounov de hoofdreeks Alfa op de kaart zette. Swingend is het allemaal niet, maar in de karige actiescènes kan je merken waarom dit soort realisme spectaculair, filmisch en modern overkomt.

Emmanuel Herzet zorgt mee voor een vlotte overgang. In deel 3 stuurt hij de jongere Dwight Delano Tyler alias Alfa naar de Amerikaanse Midwest waar geweld en racisme welig tieren en waar hij het natuurlijk direct aan de stok krijgt met een motorbende. Had hij maar niet een van hun otors moeten stelen. Wapenhandelaar Milard heeft het overigens nog steeds op Tyler gemunt. Omdat deze laatste niet meer weet wie hij kan vertrouwen, beslist hij dan maar om wraak te nemen op alle medeplichtigen van Milard. De CIA zit met de zaak verveeld. Ook zij hebben een appeltje te schillen met Alfa.

Uitgeverij Le Lombard meldde dat er voortaan minstens één album per jaar van de spin-off zal verschijnen, een voorwaarde om een ongeduldig geworden publiek op haar wenken te bedienen. We kunnen dus weer verder.

> DAVID STEENHUYSE — augustus 2016