Bibliografie van Merho
• Comi & Dacske
• Guust: Gefeliciflaterd!
• Kiekeboe
• Merho: Zwart op Wit
• Pats (in studioverband)
• Tits (in studioverband)
• Zoz en Zef
DE KIEKEBOES 146
Alibaberg


Merho/Kristof Fagard/Jos Vanspauwen + Merho • Standaard Uitgeverij
48 p. (SC)
Over toekomstige exen en zo

Dit is een verhaal over verstoten vondelingen, brute ontvoeringen, gewelddadige bankkraken, wulpse tentsletjes, louche belastingparadijzen, misbegrepen transgenders en vergeten naziburchten. Dit is zware shit. Hallo! Dit is wel De Kiekeboes, de meest verkochte strip van Vlaanderen! Het was dus even slikken toen we bovenstaande openingszin schreven. Merho hield weer zijn vinger aan de pols van onze harder wordende maatschappij en bundelde verschillende krantenartikels tot een coherent verhaal. We zien ze al liggen, van de Antwerpse vondelingenschuif, de Poolse goudtrein van de nazi's tot een recent artikel van een Canadese cineast die zijn blind oog liet vervangen door een cameraoog. Enfin, dat laatste is een pure gok. Voor hetzelfde geld is Merho gewoon een fan van Hanco Kolks Beauregard (deel 1 in de reeks Meccano). Als een volleerde vakman mixt de man van Zoersel deze ingrediënten door elkaar en giet er fikse portie Kiekeboe-saus over.

De vele woordgrappen, de slimme Konstantinopel, de obligate achtervolging,... alles is weer voorzien. Het enige dat wijzigt, is dat Fanny zoals de tijdgeest het waarschijnlijk eist, veel minder flirterig wordt. Gelukkig introduceren haar vriendinnen geregeld nieuwe, toekomstige exen in de serie. De succesformule blijft zo overeind en is zelfs zo krachtig dat Merho het ook nu weer kan permitteren om Marcel, Charlotte en Konstantinopel een volledig avontuur gewoon thuis in de zetel te laten zitten. Helden zijn dit keer het meidentrio Alanis, Fanny en Tomboy. Een K3 zoals Gert Verhulst het wel zou zien zitten — gissen we alweer. De meiden slagen natuurlijk met vlag en wimpel in hun opdracht. Wat had je anders gedacht?

Ten huize van ondergetekende zijn De Kiekeboes de meest gelezen stripreeks. Het is dan ook een echte familiestrip waar elk familielid zijn eigen ongenuanceerde mening over heeft. Van "nu gaan ze er toch wel over tot "na Album 26 was het beste er toch vanaf" tot "dit is de beste stripreeks aller tijden". Sterk. Straf dat een albumreeks zo actueel blijft over verschillende generaties heen. Kwalitatieve tekeningen, prachtig uitgewerkte decors — iets waar ze bij Suske en Wiske ook eindelijk weer het belang van hebben ingezien — en vooral een sterk verhaal blijven ervoor zorgen dat De Kiekeboes onze meest geliefde gewoonteaankoop blijft. Vandaag en morgen. Straf.

> WOUTER PORTEMAN — juli 2016