STAR WARS: C-3PO 
De Fantoomarm


Tony Harris + James Robinson • Dark Dragon Books
40 p. (SC)
Filosofische bedenkingen

We vermoeden dat een flink deel van ons publiek het nieuwste hoofdstuk in de Star Wars-saga The Force Awakens ondertussen wel heeft gezien. Het antwoord op de vraag waarom de droïde C-3PO aan zijn rode arm is gekomen, krijg je in dit verhaaltje.

In het gezelschap van vijf andere droïden van diverse makelij belandt hij op een onveilige planeet tijdens een missie om belangrijke informatie voor het verzet te achterhalen. De blikken personages worden het slachtoffer van uiteenlopende gevaren. De praatzieke protocoldroïde C-3PO krijgt een lesje in zelfopoffering terwijl hij discussies voert over bewustzijn, programmering en loyaliteit.

Het stripverhaal is amper dertig lang en in de grotere verhaallijnen van Star Wars is het niet meer dan een terzijde, al vielen de filosofische bedenkingen en het thema vriendschap en opoffering ons niet tegen. Aanvullend lees je een interview met Anthony Daniels, de acteur die C-3PO in alle Star Wars-films heeft vertolkt, en een artikel over droïdes.

Om terwille te komen aan een publiek dat albums op een regulier formaat prefereert, geeft Dark Dragon Books de oorspronkelijke Star Wars-comics op een groter formaat uit. Voor een keer is dat geen verbetering want het niet al te memorabele tekenwerk van Tony Harris (Starman, Iron Man, Ex Machina) wordt er op groter formaat niet fraaier op. Langs de andere kant: probeer maar eens een levendige uitstraling te geven aan uitdrukkingsloze personages.

> DAVID STEENHUYSE — juni 2016